IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
13:46 | 26 октомври 2014
Обновен: 22:41 | 26 юли 2024

Любопитно! Днес на Науру празнуват завръщането у дома

На този ден се отбелязват всички пъти в историята на Науру, когато населението е надхвърляло 1500 души - брой, който се смята за минимума, необхоидм за оцеляване.

По материала работи: manager
Любопитно! Днес на Науру празнуват завръщането у дома

Република Науру е малка островна държава в южната част на Тихия океан, южно от Маршаловите острови. Най-близо до Науру е остров Банаба от Република Кирибати на 300 км в източна посока.

По население е една от най-малките държави в света, а по площ е най-малката неевропейска държава. Науру е уникална в качеството си на може би единствената държава без официално обявена столица, а само фактическа - Ярен. Една от най-богатите държави в близкото минало — на първо място по БВП на човек от населението през 1977.

Република Науру се състои от един-единствен остров с площ 21 кв. км . Науру е президентска република с правителство, излъчвано от парламента. Президентът е както върховен държавен глава, така и глава на правителството. На всеки три години се избира 18-членен еднокамарен парламент. Парламентът избира президент измежду своите членове, който съставя кабинет от 5-6 членове. Науру няма официална партийна структура, кандидатите обикновено са независими. 15 от 18-те члена на настоящия парламент са независими и съюзи с правителството често се създават на основата на семейни взаимоотношения. Въоръжените сили на страната наброяват 179 души.

Науру е място с изключително гостоприемно, весело население. Това е една много гостоприемна нация и затова туризмът е добре развит. Годишно страната се посещава от 280 хил. туристи. На 26 октомври жителите на страната празнуват Ангам. Ангам означава "завръщане у дома" и на този ден се отбелязват всички пъти в историята на Науру, когато населението е надхвърляло 1500 души - брой, който се смята за минимума, необхоидм за оцеляване.

Коментари

Новини Варна