Топ 5 на най-полезните храни през есента

С редовен прием на сезонни плодове и зеленчуци можем да си осигурим подсилване на имунитета

Топ 5 на най-полезните храни през есента

С настъпването на есента най-актуалните теми резонно са свързани с подсилване на имунитета и защита от зачестяващите вирусни инфекции. Сезонният набор от земеделски продукти обаче ни предлага уникална възможност да се погрижим както за имунната система, така и за общото си здраве. Най-полезните храни, носещи комплексни ползи за човешкото здраве, може да се открият именно през есента.

 
 

С редовен прием на сезонни плодове и зеленчуци през есента можем да си осигурим най-полезните нутриенти за подсилване на имунитета, подкрепяне на чревната флора, подобряване вида на кожата, регулиране на холестеорла и кръвното налягане. Всички условия за пълноценно и здравословно хранене вече са налице.
 

 

Сред най-полезните храни, на които можем да разчитаме за постигане на тези ползи през есента, се открояват 5. Кои са те?
 

 

Овесени продукти. Овесът е сред най-богатите източници на бета глюкани – влакнините, които имат научно доказано мощно действие за стимулиране на имунитета. Възможността за включване в дневния режим на продукти, произведени от пресен овес, трябва да бъде използвана максимално през есента.
 

 

Кестени. Сред всички ядки, кестените имат най-високо съдържание на фибри, които осигуряват мощна подкрепа за чревната флора и стомашно-чревния тракт. Като основен компонент на имунитета ни полезните бактерии в червата имат сериозна роля за защитата от есенните вирусни заболявания. Подкрепяйки чревната флора, кестените косвено засилват и имунитета ни.
 

 
Тиква. Освен засищащ и нискокалоричен продукт, тиквата е и богат източник на витамин А. Известен с позитивното си влияние върху кожата, витамин А подпомага защитата ѝ от агресивните фактори на средата през есента.
 
 

Праз лук. Високото съдържание на магнезий и калций в праза подпомага превенцията и лечението на високото кръвно налягане. Двата химични елемента подобряват състоянието на гладката мускулатура в съдовите стени и насърчават диурезата и изхвърлянеот на течности от организма. И двете действия са важни за поддържане кръвното налягане в норма.
 

 

Карфиол. Той осигурява едновременно големи количества фибри и ненаситени омега-3 мастни кислеини – 2 съществени типа нутриенти, важни за поддържането на холестерола в норма. В комбинация с много ниското си съдържание на холестерол, карфиолът е сред най-полезните храни, които да консумираме през есента за осигуряване на нормален липиден профил на кръвта.
 

 

С редовния прием на посочените хранителни всеки може да постигне ползите от здравослвоното хранене, чийто комплексен ефект да е налице през целия есенно-зимен сезон.

puls.bg

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата