Мангото е царят на плодовете

Помага срещу проблеми със стомаха от десетилетия

Мангото е царят на плодовете

Наричат го „царят на плодовете“ и има защо. Зад сладкия вкус на мангото има изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които се грижат за здравето ни.
 
Плодът, който произлиза от Индия и Югоизточна Азия, е използван за проблеми със стомаха от деситилетия. Подобно на папаята, той съдържа определен брой ензими, които успокояват червата.
 
Мангото, което е гладко на допир, е богато на фибри. В него има още натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. От минералите съдържа калций, желязо, мед, калий, магнезий и мед.

Нивата на наситени мазнини, холестерол и натрий в тропическия плод са много ниски. Антиоксидантите в него имат силата да неутрализират свободните радикали в тялото, които са виновни за появата на сърдечни заболявания, преждевременно стареене, рак и други.
 
Защо е полезно?

Регулира кръвното налягане
 
Мангото има голямо съдържание на витамини, които се грижат за нашето здраве. Магнезият и калият помагат за регулирането на кръвното налягане. От друга страна рибофлавинът, витамин В6, витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, ниацин, фолат, тиамин и пантотенова киселина предпазват тялото от болести, които се появяват поради дефицит на минерали.

Предотвратява рака
 

Нивата на пектина в мангото са доста високи. Той понижава холестерола в кръвта, може да помогне за предотвратяване развитието на рак на простатата.

Помага за натрупване на тегло
 
Докато някои хора работят за сваляне на килограмите, други правят обратното – искат да качват. В 150 грама манго има около 86 калории, които могат да се абсорбират лесно от тялото. Освен това, те съдържат нишесте, което се превръща в захар и помага за натрупване на тегло.

Помага за храносмилането
 
Плодът играе важна роля при елиминирането на проблеми, като лошо храносмилане и прекомерна киселинност. Храносмилателните ензими в мангото подобряват храносмилането. Биоактивните съставки като естери, терпени и алдехиди допринасят за подобряване на апетита и стимулиране на функцията на храносмилателната система.

Лекува анемия
 
Мангото е богато на желязо, което го прави много полезно за хора, страдащи от анемия. Болните могат да го консумират умерено, с което ще увеличат броя на кръвните клетки.
 
Био добавка при бременност
 
Заради витамините и минералите, които има в него, плодът е полезен и за бременни жени. То доставя на организма им желязо по естествен начин. Може да се включи в тяхното здравословно меню, което трябва да спазват.
Забавя признаците на стареене
 
Мангото съдържа голям процент витамини А и С, които помагат за производството на колаген в кожата. Той от своя страна защитава кръвоносните съдове и съединителните тъкани на организма от стареене.

Puls.bg
 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата