Как да подготвим организма си за прехода от лятото към есента

Диетолог съветва

Как да подготвим организма си за прехода от лятото към есента

Трябва да подготвим организма си за прехода от лятото към есента чрез подсилване на клетъчния и на хуморалния имунитет. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, пред "Фокус". „Клетъчният имунитет означава, че кръвотворението трябва да бъде активизирано в посока производството на т-лимфоцитите – онези клетки от белия кръвен ред, които се синтезират от тимуса и които отговарят за борбата с болестотворните агенти. Хуморалният имунитет пък това са имунните тела – антителата, които представляват синтез на специфични белтъци в организма на човека. И в двата случая говорим за изискване на пълноценна белтъчна храна“, обясни тя.


Проф. Байкова уточни, че подходящи храни за есента са белтъците от натурален произход – млечни продукти, чисти меса (без сланина), риба и яйца, както и всичките им растителни алтернативи като бобови растения, варива, ядкови плодове, пълнозърнести храни и семена. „За повишаване на имунната устойчивост през есенно-зимния период трябва да включим в менюто си и кисело мляко, кисело-млечните напитки, несолени туршии и ферментирали зеленчуци заради наличието на пробиотици в тях. Подходящи са и чесънът, червените люти чушки, гъбите, прополисът и всички билкови растения. А един продукт, който спомага конкретно за преодоляване на различията лято и есен, е чаят от ехинациея“, каза още тя. По думите й през този период не би трябвало нито да се преяжда, нито да има свръх консумация на алкохол, защото това натоварва метаболизма и поне за 48 часа го лишава от имунни защитни функции – т.е. нарушава имунитета. От менюто си през есенните месеци трябва да изключим мазните храни, алкохолните напитки и храните с по-голяма технологична обработка като колбаси и консерви.

Actualno.com

 

Четете още: Есента - сезонът на депресиите

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата