Ето храните, които ни стоплят в студеното време

През есента и зимата тялото ни естествено засилва метаболитните процеси

Ето храните, които ни стоплят в студеното време

Със застудяването на времето все по-често ще разчитаме на чаша горещ чай, за да се сгряваме. Тази добре позната стратегия обаче има и своите алтернативи сред храните.
 
В студеното време тялото ни естествено засилва метаболитните процеси и изгарянето на калории за снабдяване с повече енергия, необходима за поддържане на нормалната телесна температура.

Има няколко начина да го улесним в този му стремеж и повишеният прием на някои храни е един от тях.
 
Т.нар. термогенни храни може да осигурят точно това, от което се нуждаем за по-успешно поддържане на телесната температура в студеното време. В началото на есента можем да разчитаме на някои от най-мощните термогенни храни, които зреят именно през този сезон.
 
Ряпа

Лютивият вкус и бързо усвоимите съставки на този кореноплоден зеленчук ускоряват кръвообращението, включително в периферните зони на тялото и крайниците. Повишеният приток на кръв е естественият механизъм, с който организмът си служи за повишаване температурата в отделните зони на тялото.
 
Джинджифил

Още един приятно лют хранителен продукт, стимулиращ кръвообращениято. За съжаление, джинджифилът се ползва най-често само като подправка, с което потенциалът му за подпомагане терморегулацията на организма се оползотворява само частично.
 
Пълнозърнести продукти

Овесените ядки, продуктите от лимец и ръж са богати на т.нар. комплексни или бавни въглехидрати, които се разграждат и усвояват на порции. Те гарантират постоянен приток на калории и съответно на енергия, необходима за поддържане на постоянната телесна температура.

Кокосово масло

То е богато на наситени мастни киселини, които обаче не се отлагат в мастните депа на тялото, а се разграждат, отделяйки големи количества енергия, която тялото успешно ползва за регулиране на температурата си.
 
Фъстъци

От една страна подпомагат циркулацията на кръвта, а от друга – ускоряват метаболизма. И в двата случая редовната им консумация подпомага образуването на топлина в тялото и поддържането на телесната температура.
 
Всеки човек, който често изпитва тежестта на есенното време и става жертва на хронично студените ръце и крака, може да разчита на повишаване консумацията на посочените термогенни храни като средство, с което да поддържа температурата на тялото си и да се предпазва от простуда.

Puls.bg
 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата