Митове и факти за яйцата

Измиването на черупката не помага за премахването на бактериите

Митове и факти за яйцата

След проведени проучвания се установява, че консумацията на яйца не вреди на здравето. Изследователи анализират различните видове хранителен режим и установяват, че ежедневната им консумация не се свързва с проблеми с холестерола или сърдечни заболявания.


Яйцата са с ниско съдържание на наситени мазнини, не съдържат трансмазнини и в тях може да се открие малко количество холестерол.


Всъщност повечето от съдържащите се мазнини са полезни. Още някои широко разпространени митове за яйцата и съответните факти по темата, предлагат от tialoto.bg.


Мит: Измиването на яйцата преди употреба може да елиминира наличието на салмонела.

Факт: Бактериите от салмонела се намират вътре в яйцето, а не в яйчената черупка. Следователно измиването на яйцата няма да помогне за премахването на бактериите.


Мит: Консумацията на много яйца в един ден вреди на здравето.

Факт: Научно доказано е, че три яйца на ден са напълно безопасни за здрави хора.


Мит: Бели срещу кафяви яйца – кои са по-полезни?

Факт: Яйцата могат да бъдат в различни цветове. Цветът на черупката се определя от пигментите, които се формират в кокошките. Следователно, както бялото яйце, така и кафявото имат едни и същи хранителни стойности и ползи за здравето.


Мит: Салмонелата се среща само в жълтъците на сурови яйца, така че яденето на суровите белтъци е безопасно.

Факт: Бактериите от салмонела се намират най-вече в яйчния жълтък, но белтъците също са замърсени. Така че се препоръчва да не ядете сурови или дори недобре сготвени яйца.

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата