IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
15:34 | 20 октомври 2017
Обновен: 18:31 | 30 април 2024

Кучето използва мимики, за да комуникира с човека

Според изследователите към човека кучето изпитва нещо повече от емоция

По материала работи: Пламен Янков
Кучето използва мимики, за да комуникира с човека

Щръкнали уши, поглед на бито куче, обърнати устни - най-добрият приятел на човека може да прибегне до различни мимики, за да предаде послание, а не само да изрази емоция, сочат резултатите от ново изследване, предаде БТА, цитират от nova.bg.

 

Известно е, че кучетата са много чувствителни към човешкото внимание.

 

"Резултатите от изследването ни обаче стигат по-далеч, като навеждат на мисълта, че трябва да тълкуваме мимиките им като начин на комуникация", заяви експертката Джулиан Камински от университета в Портсмут, Англия.

 

За да стигнат до тези заключения, Камински и колегите й изследвали 24 кучета от различни породи на възраст между 1 и 12 години. Всички кучета били домашни любимци. Учените заснели израженията на лицата им, когато кучетата били поставени на разстояние 1 метър от човек, който е застанал с гръб или лице към тях и е внимателен или разсеян.

 

"Лицевите им мускули се движеха повече, ако човек е внимателен", увери Камински. "Погледът на бито куче е най-често възприеманото от четириногите изражение". 

 

Експериментите показали също, че лицевите им изражения спрямо храната били по-слаби. Учените заключили, че към човека кучето изпитва нещо повече от емоция. 

 

"Възможно е резултатите да означават, че кучетата са чувствителни към човешкото внимание и че лицевите им изражения са потенциални активни опити за комуникиране, а не изразяване на емоция", поясни Камински. 

 

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports. 

Коментари

Новини Варна