Сьомга за здраве, сьомга за отслабване, сьомга за мускулна маса, ползите от тази уникална риба от семейство Пъстървови са неоспорими. Но като погледнем цената й в магазина, често забравяме да я купим. Заслужава ли си парите сьомгата?
Ако не се "скъпите" в магазина за хранителни стоки и се стремите да се храните здравословно, "инвестирайте" в сьомгата поне 2 пъти седмично (по 100 г за член от семейството). Ето защо:
Сьомгата е най-диетичната риба - нискокалорична и лесносмилаема.
Тя е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които регулират дейността на белите кръвни клетки и имат анти-възпалителни качества; регулират нивата на холестерола и мазнините и така предпазват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от заболявания на сърцето и кръвообращението.
Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти; витамин А (поддържа здрави костната и нервната система), витамин D (подпомага абсорбирането на калция и е полезен за костите) и селен - минерал, който стимулира производството на антитела в организма.
Вижте как да си приготвите цитрусова сьомга без много усилия и за "нула време":
Необходими продукти:
400 гр. филе от сьомга
1 скилидка чесън
1 лимон
1/2 портокал
1 с.л. зехтин
хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Настъргвате малко от кората на лимона, добавяте счукания чесън, сока на лимона, портокала, зехтина и солта. Подготвяте рибата на 4 равни порции, измивате я добре, подсушавате и подреждате върху отделни листове домакинско фолио. Отгоре заливате с равни количества от предварително подготвения дресинг. Желателно е да преседи на хладно поне 1 час, за да поеме ароматите, но ако бързате, може да започнете печенето веднага.
Завитите пакетчета от фолио (така че да не излиза соса) поставяте в студена фурна. Пече се 35 минути на 220 градуса с въздух, ако има фурната ви.
Гарнирате със салата по избор. Много добре се комбинира със спаначена или тази:
Коментари