“In vino veritas!” са казали древните и не са сгрешили. Заради нутриентите му учените непрекъснато откриват една или друга полза от консумация на червено вино. То е полезно за сърцето, помага ни да запазим мозъка си млад и да поддържаме хормоналния си баланс. Това са изводите от последните изследвания.
Сега друг научен екип – от Института за изследвания на храните в Мадрид и Департамента по геномика към Центъра за изследвания в областта на общественото здраве във Валенсия откриват, че съставки в червеното вино предпазват от развитието на кариеси и гингивит, въпреки че оцветяват неприятно емайла на зъбите.
Ползите от червеното вино се дължат най-вече на полифенолите в него, които имат силен антиоксидантен ефект. Тези съединения имат свойството да ни освобождават от действието на свободните радикали, основните виновници за възникването на възпалителните процеси и остаряването.
Полифенолите действат по много начини в организма ни и техният арсенал все още не е напълно изучен. Някои от полифенолите се усвояват от тънките черва, влизат в взаимодействие с микроорганизмите на локалната микробиота и отстраняват ефективно някои вредни микроорганизми.
Екипът на Виктория Морено-Арибас предполага, че полифенолите имат подобно действие и в устната кухина, което води до елиминирането на вредни бактерии в нея и намалява кариозните процеси и развитието на болестни процеси на венците.
Учените изследват действието на два типа полифеноли, обичайно съдържащи се в червеното вино - кофеинова киселина и р-кумаринова киселина върху три от най-вредните за оралното здраве бактерии Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans и Porphyromonas gingivalis. Същите съставки се намират в екстракти от гроздови семки.
При лабораторен експеримент те намират, че въпросните две киселини са най-ефективни в отблъскването на бактериите и предотвратяване прикрепването им към венечна тъкан.
При следващ опит изследователите откриват, че миксът от кофеиновата, р-кумаринова киселина и пробиотика Streptococcus dentisani може да превотврати зъбния разпад.
Фенолните метаболити, които са вещества, образували се вследствие на транформацията на полифенолите в устната кухина, се оказват активната съставка за този защитен ефект.
Не забравяйте все пак, когато употребявате червено вино за здраве, че това е алкохолна напитка и като такава тя може да има полезен ефект само консумирайки я в разумни количества. Достатъчно е да се насладите на чаша от еликсира 2 - 3 седмично.
Puls.bg
Коментари