Тази рецепта е подходяща и за хора, които са на протеинова диета. В този случай можете да подберете подходящите за вас зеленчуци и да направите гарнитурата по свой избор.
Необходими продукти:
1 голямо пиле
50 гр. краве масло
400 гр. бейби моркови
400 гр. мариновани гъби
4 големи картофа
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. сушена целина
щипка чубрица
щипка риган
2 с.л. зехтин
200 мл. бяло вино
Начин на приготвяне:
Измивате и почиствате добре пилето, осолявате го с част от солта (отвътре и отвън) и го поставяте "да седне" върху бурканчето с вино, както е показано на снимката.
Така в процеса на печене месото не се напоява с алкохол, а само поема от врящото вино аромат и пари. Добавяте отстрани в тавичката зеленчуците, които можете да замените с такива по свой избор или изобщо да ги пропуснете.
Поставяте парченцата масло под кожата в горната част на гърдите и гърба, поръсвате зеленчуците с подправките и останалата сол. Обливате отгоре кожата на пилето с малко зехтин, добавяте 400 мл. вода и печете на 220 градуса до готовност. Ако прецените в някой момент от печенето, че кожичката прегаря, а месото още не се е опекло, покрийте с алуминиево фолио.
Да ви е сладко!
Черно море