Руколата е един от най-често консумираните зеленчуци. Обичаме да я хапваме през цялата година. Тя има не само интересен вкус, но и редица ползи за здравето. Листното зелено растение ни осигурява добри количества важни хранителни елементи, сред които витамини К, А, калий, манган, желязо и калций. Редовната ѝ консумация благоприятства състоянието на костите и намалява риска от развитието на ракови клетки.
Руколата е богат източник на антиоксиданти, които се борят с вредите нанесени от свободните радикали. Антиоксидантите функционират, за да поддържат здравословен баланс на ензимните реакции в клетките, докато активно търсят и разрушават свободните радикали. Също така, тези важни елементи подсилват защитата на организма срещу настинка, рак, сърдечни заболявания и преждевременно стареене.
Друго предимство на руколата е наличието на витамини от групата В-комплекс, които подпомагат метаболизма. Тази група витамини е важна за редица процеси, включително за производството на енергия, синтеза на мазнини, производството на червени кръвни клетки и много други жизненоважни процеси за клетъчното и метаболитното здраве. Освен това, руколата има малко калории, което я прави подходяща за вашата здравословна диета.
Полезна е за бременните
За бременните жени, руколата е един от най-полезните зеленчуци, благодарение на фолатите и фолиевата киселина (това са форми на витамин В9), които се съдържат в нея. Според някои проучвания, фолиевата киселина и фолатите могат да намалят риска от някои умствени дефекти при новородените.
az-jenata.bg
Четете още: 6 от най-нискокалоричните плодове
Коментари