Червените великденски яйца може да провокират пристъп на астма, а жълтите да причинят гадене. Причините са вредните Е-та, които се съдържат в боите, предупреждава в. Телеграф.
„Червените и жълтите бои за яйца са доста рискови“, каза Донка Байкова – диетолог и ръководител на Катедрата по превантивна медицина към Факултета по обществено здраве към Софийския университет.
Червената боя съдържа Е-122, като тази добавка води до хиперактивност, астматични пристъпи и алергични реакции. Е-110 се съдържа в жълтата боя. То провокира изпотяване, гадене и повръщане.
Донка Байкова отбеляза, че същите тези Е-та, които се влагат в боите за яйца, са налични и в козунаците. Жълтата боя се използва за приготвяне на сладкия хляб, за да може производителите да пестят от жълтък.
В боите за яйца не се използват натурални багрила, защото те не са толкова наситени и не издържат дълъг период от време“, каза Байкова, като отбеляза, че това е обяснението на производителите, когато ги попита защо използват изкуствените оцветители. Байкова препоръчва великденските яйца да се боядисват с натурални бои, които се правят от натурални багрила. Това е най-сигурният начин да се предпазим от алергични реакции.
Най-важното е да се проследи колко и какви са Е-тата, изписани на гърба на продукта. Е-102, Е-110 и Е-122 са едни от опасните оцветители, които се влагат в боите за яйца. Възможно е те да провокират астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Е-122 пък води и до хиперактивност. Е-110 може да ни донесе запушен нос, изпотяване, гадене и повръщане, че и нарушено храносмилане. Другите опасни Е-та са Е-131 и Е-133, които съответно са отговорни за нарушаването на работата на органите на стомашно-чревния тракт. Те също предизвикват алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин.
Четете още: Как да използваме счупените сварени яйца
Коментари