Колко често страдате от главоболие? Въпреки че има редица причини за появата на това неразположение, едва ли предполагате, че те могат да се крият в някои от любимите ви храни и напитки.Кои от тях могат да предизвикат главоболие, вижте в следващите редове.
Храни съдържащи глутен
Глутен е протеин, който се съдържа в житните продукти като пшеница, ръж и ечемик. Тези храни, както и продуктите, произведени от тях, могат да предизвикат мигрена при хора, които са показали непоносимост към глутен. Също така глутен бива добавян и в редица други продукти за сгъстяване като колбаси, сосове.
Цитрусови плодове
Киселите плодове съдържат много киселини, които могат да повлияят на нивата на рН в тялото и да увеличат риска от появата на главоболие. Също така, тези плодове съдържат и тирамин и хистамин, които също могат да повлияят на вашето здраве, ако тялото ви не е толерантно към тях.
Студени храни и напитки
Колко често хапвате сладолед и пиете студени напитки? Обичаме да се разхлаждаме с тях, когато времето е топло, след физическа активност. Въпреки това внимавайте с тях. Консумирайте ги бавно, ако не искате да страдате от главоболие.
Зрели сирена
Сиренето, което е претърпяло процес на стареене, може да причини мигрена при много хора, тъй като съдържа голямо количество тирамин. Тираминът произхожда от аминокиселината тирозин и се появява в храна, която е гнила, кисела, стара, пушена, ферментирала или маринована. Ето защо, бъдете с повишено внимание, когато консумирате сини сирена, фета, горгонзола, пармезан, сирене бри и други.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Четете още: Защо яйцата са една от най-добрите възможни храни
Коментари