Най-подходящите видове ориз за това ястие са ризон или бисерен, които са със средно съдържание на нишесте. Важно е да се спазват пропорциите от рецептата, за да не се развари оризът.
Необходими продукти:
2 с. л. олио
1 глава кромид лук
1 морков
2 тиквички
250 г (1 ч. ч.) ориз
сол на вкус
500 мл. зеленчуков бульон, който можете да си приготвите сами, като сварите малко пащърнак, целина, морков, лук, чушка и т.н.
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 С.
Лукът и морковът се обелват
Лукът се нарязва на ситно, а морковът на тънки кръгчета или полумесеци
В дълбок тиган се сгорещява мазнината и се прибавят лукът и морковът.
Пържат се малко, след което се добавя оризът и се пържи, докато започне да "дрънка"
Добавят се обелените и нарязани на кубчета тиквички.
Прехвърля се в огнеупорна тава и се залива с бульона.
Поръсва се със ситно нарязан копър, сол и всичко се разбърква.
Тиквичките с ориз на фурна се пекат 30 минути или докато бульонът изври.
Да ви е вкусно!