IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
15:42 | 23 май 2018
Обновен: 21:03 | 30 април 2024

Градове на вода: Атитлан – кътче от Рая с духа на маите

Тук може да се върнете поне 500 г. назад в индианските епохи

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода: Атитлан – кътче от Рая с духа на маите

Атитлан се намира в планината

 

Сиера Мадре де Чиапас в Северна Гватемала. Името на езерото от езика нахуатъл буквално означава "върху водата". Редица източници отреждат на езерото титлата "най-дълбоко в Централна Америка" заради неговата дълбочина от около 340 м. Заобиколено е от вулкани (три от тях с височина над 3000 м) и специфичните за тях ландшафти. Самото езеро е с кратерен произход и е безотточно. Площта му е над 130 кв. км. Великият географ и пътешественик Александър фон Хумболт титулува езерото като "най-красивото езеро в света". Свързано е от древни времена с историята и културата на маите, като и до днес е известно като "вълшебното шаманско езеро". Привлича много туристи от целия свят, които имат възможност да посетят цели 17 селца – всеки от тях със свой облик и колорит.

 

ОТ ВСЯКО СЕЛЦЕ ОКОЛО ЕЗЕРОТО можете да се качите на лодка за разходка.

 

 

Панахачел е най-населеният град,

 

по магазините, разположени по тесните му улици, продават ръчно изработени стоки от цяла Гватемала. Има и ресторанти и барове, които правят това уникално място притегателен център за туристите. Освен това малките превозни средства, наречени tuc-tucs, предлагат транспорт из целия град. Панахачел е комбинация от градска атмосфера, разположена насред красотата на езерото. Всичко, което искаме от града, но насред дивата природна шир. Място, където времето тече в собствен ход и си винаги навреме.

 

КАРАНЕТО НА КАНУ е едно от забавленията на туристите и местните.

 

 

 

Сантяго де Атитлан е на потомци на маите,

 

а историята му е свързана с Гражданската война в Гватемала, продължила от 1960 до 1996 г. Различните статистики – официалната, държавна и народната, отчитат брой на жертвите между 350 000 и 1 000 000 души - предимно от страна на майското население, както и на част от интелигенцията. В Сантяго де Атитлан пристигнал американски пастор от Кентъки - падре Франсиско Стенли Ротър, наречен от маите Аплас. Той научил езика на местните хора и започнал да проповядва на него. Бил много обичан от населението. В годините на най-жестоките репресии, когато армейски части пристигали в градчето, за да търсят скрити врагове на властта (партизани), падре събирал жителите на района в църквата и заставал на входа през нощта да пази своите верни енориаши и така доста дълго време, докато на 28 юли 1981 г. той бил застрелян в един от параклисите на катедралата. Преди да бъде върнато тялото му на роднините в САЩ, индианците взели - с разрешение на близките на отеца - сърцето му и го погребали в катедралата. Това е и най-популярната туристическа дестинация по Атитлан.

 

 

С ПАРАПЛАНЕР МЕЖДУ ВУЛКАНИТЕ: мнозина предпочитат и тази атракция.

 

 

Максимон – идол, създаден от сливането

 

на традиционни индиански, католически светци и легенди за конкистадори, е особено тачен  от местните тук. Образът на Максимон се пренася в различен дом всяка година, като това става с грандиозна процесия по време на Свещената седмица. Езерото Атитлан се е формирало преди около 80 000 г. от силно вулканично изригване. Трите най-високи вулкана са Атитлан (3537 м), Толиман (3158 м) и Сан Педро (3020 м). Историята е проследената от 1000 пр.н.е. До 1250 г. бреговете на езерото са населени от маите, които управляват териториите до 1520 г., когато именно пристигат испанските завоеватели. През 1524 г. маите предават на конкистадорите властта и започват да плащат данъци на испанската корона.

 

 

ИДОЛЪТ МАКСИМОН е най-почитаният от местните.

 

 

 

Освен да изкачите някой от вулканите

 

може да опитате да покарате каяк във водите на езерото, както и да  се научите да боядисвате тъкани с естествени бои. Не пропускайте да опитате и местното кафе. А и на кое друго място по света бихте могли да плавате с лодка из стаите на наводнена къща? Тъй като няма реки, които да извеждат водата от езерото, тя постоянно се покачва и наводнява къщите, които са прекалено близо до брега. Атитлан е особено красиво по залез, когато можете да видите прекрасни гледки, а не по-малко прекрасна гледка е и пълната луна, осветяваща водната шир. Веднъж посетили Атитлан, ще го носите в сърцето си завинаги!

 

 

С ПАРАПЛАНЕР МЕЖДУ ВУЛКАНИТЕ: мнозина предпочитат и тази атракция.

 

 

По материала работи Борис Проданов

Коментари

Новини Варна