IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
09:58 | 21 ноември 2018
Обновен: 13:29 | 28 март 2024

Как да приготвим трапезата за Деня на християнското семейство (РЕЦЕПТИ)

Няколко свежи идеи за бързи и вкусни ястия, които ще украсят празничната вечеря

По материала работи: manager
Как да приготвим трапезата за Деня на християнското семейство (РЕЦЕПТИ)

Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много, много любов.

 

Трапезата на този ден не се прибира, защото според поверието Богородица влиза, за да похапне и да благослови дома и семейството. Купува се и нещо за дома, което е с капак, за да не избяга семейното здраве, щастие и благополучие.

 

Разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове, стига те да са безгръбначни – те са разрешени през целия период на Коледните пости (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Може също да приготвите и ястие с охлюви. И, разбира се, постна питка с мед...

 

Днес ще ви представим няколко рецепти, които се приготвят бързо и лесно, но са изключително вкусни и ще допринесат за празничното настроение:

 

ЦВЕТНА САЛАТА

 

Необходими продукти:

 

1 стрък праз

1 средна глава цвекло

2 моркова

1/2 ряпа Дайкон

копър

зехтин

оцет (по-вкусно става с оцет от нар или бял балсамов оцет)

сол на вкус

 

 

 

Начин на приготвяне:

 

Нарежете на много ситно праза и копъра, настържете на ситно ренде всички останали продукти и овкусете с подправките.

Това е! Бързо, лесно, полезно и много вкусно.

 

ПОСТНИ СОДЕНИ ПИТКИ С ЛИМЕЦ И ПРОСО

 

 

Те изискват малко повече време за приготвяне, но пък са невероятно вкусни, а уханието, което ще изпълни дома е неописуемо.

 

Необходими продукти:

 

350 гр пълнозърнесто брашно от лимец
150 гр брашно от просо
1 ч.ч. вода
Сокът от половин лимон
1-2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
2-3 с.л. тиквени семки

 

 

Начин на приготвяне:

 

В дълбока купа смесваме последователно водата, зехтина, меда и сока от лимон. В друга купа смесваме сухите съставки – двата вида брашно, солта, содата и тиквените семки. Постепенно добавяме сухите съставки към течната смес. Получава се меко ронливо тесто, което оформяме с ръце на малки хлебчета. Поръсваме ги с тиквени семки и ги подреждаме едно до друго в тава. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-тина минути.

 

 

СЬОМГОВА ПЪСТЪРВА ВЪВ ФОЛИО

 

Още една изключително лесна и бърза рецепта, която може да се приготви и с други видове риба.

 

Необходими продукти за 4 порции: 

 

1 кг. филе от сьомгова

пастърва

зехтин

балсамов оцет

девесил

черен пипер

сол

1 лимон

 

 

Начин на приготвяне:

 

Измиваме хубаво и почистваме филетата от остатъци от кости с пинцета или остър нож.

 

 

Всяко филе поставяме върху лист фолио за печене, поръсваме с подправките, зехтина и балсамовия оцет.

 

Завийте добре, като пакетче.

 

Оставете да престои 10-15 минути, за да поеме добре аромата.

 

Печете за около 30 мин. в предварително загрята фурна, на 200 градуса.

 

Сервирайте с гарнитура по избор и парченце лимон.

 

 

ПОСТЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ

 

Разбира се, трябва да предложим на любимите си хора и нещо сладичко. Подготовката на този десерт ще ни отнеме около час, но емоцията и вкусът си заслужават.

 

Необходими продукти: 

 

брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
какао - 1/4 ч.ч. натурално
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
олио - 1/3 ч.ч.
оцет - 1 ч.л. ябълков
ванилия - 2 прахчета
вода - 100 мл
кафе - 100 мл еспресо
орехи - 50 г натрошени
за глазурата
какао - 2 с.л.
мазнина - 2 с.л. растително масло
захар - 6 с.л.
вода - 3 с.л.

 

 


 

Начин на приготвяне:

 


Включете фурната на 170-180 градуса. Пресейте брашно в купа и разбъркайте със солта и содата, какаото, захарта и ванилията. 

 

Добавете постепенно олиото, водата и оцета. Объркайте накрая добре с орехите, а може да добавите и стафиди по желание или други сушени плодове. 

 

Сипете сместа върху тава или форма за кекс, застлана с хартия за печене. Сложете да се пече за около 30-35 минути. Проверете накрая готовността с клечка.

 

Оставете готовия сладкиш да изстине и го нарежете. Залейте го с глазурата, която се приготвя от разтопените заедно какао, захар, мазнина и вода. 

 

 

Да ви е сладко и хубав празник!

 

Черно море

 

 

Трапезата в Деня на християнското семейство

 

 

 

 

Трапезата в Деня на християнското семейство

 

Коментари

Новини Варна