Варна °
fallback
Живот
11:27 | 18 януари 2019
Обновен: 14:46 | 8 май 2025

Какво да сложим на трапезата за Атанасовден

Содената питка е задължителна

По материала работи: Пламен Янков

На 18 януари православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики. Разрешава се консумацията на вино и елей. 

 

Ето и какво се поднася на трапезата:

 

 

Свинско с грах

 

 

 

 

 

Необходими продукти: 250 г свинско месо 600 г грах от консерва  1 ч.л. черен пипер  1 с.л. магданоз  1 скилидка чесън  2 с.л. доматено пюре  3 с.л. олио  40 г масло  200 г салам  1 ч.л. сол  1 ч.л. брашно 

Начин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на кубчета и го пържим в част от маслото и олиото. Посоляваме го, поръсваме го с черния пипер и го заливаме с малко вода. Задушаваме го, докато омекне. 

В останалото масло изпържваме граха, счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Поръсваме с малко брашно и посоляваме на вкус. Заливаме с малко вода и задушаваме. 

Към края на задушаването прибавяме доматеното пюре, запържено в олио, омекналото свинско месо, нарязания на колелца салам, посоляваме, поръсваме с малко черен пипер и задушаваме още малко. 

Сервираме ястието горещо с няколко филийки препечен хляб.

 

Пълнени ябълки с мед и ядки

 

 

 

 

Необходими продукти: 6 ябълки  60 г смлени орехови ядки 60 г смлени бадеми  6 с.л. акациев мед 

Начин на приготвяне: Измиваме ябълките и изрязваме „капачета”, като отстраняваме внимателно дръжките. Издълбаваме вътрешността им. В получените "дупки" слагаме мед (по 1 с.л. на ябълка), смлените бадеми (около 10 г на ябълка) и смлените орехи. Печем ги във фурна до готовност. (По желание може да ги поръсим и отгоре с малко мед и натрошени ядки.) 

Поднасяме ги топли и залети със соса, който са пуснали при печенето.

 

 

 

Содена питка

 

 

 

 

Необходими продукти:  820 г брашно  400 мл топла вода  1/2 ч.л. сода  1/2 ч.л. бакпулвер  1 ч.л. захар  1/2 ч.л. сол  1 с.л. олио  2 с.л. оцет  100 мл олио за намазване 

 

Начин на приготвяне: 

Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет.  Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути.  Пече се в загрята фурна на 200 градуса. 

Поднася се с мед. 

 

Четете още Рецепта на деня: Руска салата с домашна майонеза без яйца

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback