На 18 януари православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики. Разрешава се консумацията на вино и елей.
Ето и какво се поднася на трапезата:
Свинско с грах
Необходими продукти: 250 г свинско месо 600 г грах от консерва 1 ч.л. черен пипер 1 с.л. магданоз 1 скилидка чесън 2 с.л. доматено пюре 3 с.л. олио 40 г масло 200 г салам 1 ч.л. сол 1 ч.л. брашно
Начин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на кубчета и го пържим в част от маслото и олиото. Посоляваме го, поръсваме го с черния пипер и го заливаме с малко вода. Задушаваме го, докато омекне.
В останалото масло изпържваме граха, счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Поръсваме с малко брашно и посоляваме на вкус. Заливаме с малко вода и задушаваме.
Към края на задушаването прибавяме доматеното пюре, запържено в олио, омекналото свинско месо, нарязания на колелца салам, посоляваме, поръсваме с малко черен пипер и задушаваме още малко.
Сервираме ястието горещо с няколко филийки препечен хляб.
Пълнени ябълки с мед и ядки
Необходими продукти: 6 ябълки 60 г смлени орехови ядки 60 г смлени бадеми 6 с.л. акациев мед
Начин на приготвяне: Измиваме ябълките и изрязваме „капачета”, като отстраняваме внимателно дръжките. Издълбаваме вътрешността им. В получените "дупки" слагаме мед (по 1 с.л. на ябълка), смлените бадеми (около 10 г на ябълка) и смлените орехи. Печем ги във фурна до готовност. (По желание може да ги поръсим и отгоре с малко мед и натрошени ядки.)
Поднасяме ги топли и залети със соса, който са пуснали при печенето.
Содена питка
Необходими продукти: 820 г брашно 400 мл топла вода 1/2 ч.л. сода 1/2 ч.л. бакпулвер 1 ч.л. захар 1/2 ч.л. сол 1 с.л. олио 2 с.л. оцет 100 мл олио за намазване
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет. Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути. Пече се в загрята фурна на 200 градуса.
Поднася се с мед.
Четете още Рецепта на деня: Руска салата с домашна майонеза без яйца