Варна 20°
fallback
Живот
10:18 | 9 юни 2019
Обновен: 21:21 | 6 май 2024

Шест причини да похапваме череши

Ето кои са те

По материала работи: Пламен Янков

Сега е сезонът на ягодите и черешите. Докато първите са по-достъпни на пазарите, килото на другите излиза солено за джоба на средностатистическия българин. Въпреки това, той си купува по малко и от двете, защото не може без вкуса им.  

Подобно на ягодите, черешите са с много нисък гликемичен индекс. Затова хората не се притесняват от преяждането с тях. Хем са сладки, хем полезни и от тях не се трупат мазнини.  

В 100 грама сурови череши има около 82% вода, което означава, че те са предпочитан плод за по-добрата хидратация на организма в горещите дни, пише Tialoto.bg. В същото количество от плода има около 63 калории, малко над 12 г естествени захари, както и около 2 г фибри. Мазнините са само 0,2, което е незначително на фона на тези във вредните храни, които поглъщаме всеки ден.  

Защо да похапвате по-често череши?  

За по-малко болка  

Както неведнъж сме споменавали, пресният сок от череши помага за възстановяването на мускулите след усилена тренировка. Това свойство се дължи на специалните ензими в черешите, наречени антоцианини. Те имат болкоуспокояващ ефект.  

Освен след активно спортуване, може да ядете череши при други мускулни болки или схващания, за да имате по-голяма издръжливост.

За детоксикация  

Хубаво е тялото да се пречиства от токсините през няколко месеца. Веществата в черешите елиминират натрупаните вредни вещества в черния дроб и бъбреците. Така органите работят по-добре и пъпките по кожата намаляват.  

За по-добро храносмилане  

Черешите от градината, в които няма нитрати, подпомагат стомашно-чревния тракт. Антоцианините в плода стимулират храносмилателните сокове.  

За намаляване на възпалението  

Много хора страдат от разни заболявания, при които е налице възпаление в тялото. Така имунната им система работи на по-бавни обороти. Веществата в черешите контролират нивата на пикочната киселина в кръвта и предотвратяват разпространението на инфекцията.  

За по-хубава коса и кожа  

Колкото повече пресни плодове и зеленчуци приемате през този сезон, толкова по-здрави кожа и коса ще имате. Черешите съдържат витамини като С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина. Заедно те действат като мощен антиоксидант. Почистват клетките в дълбочина и насърчават растежа на косата. Кожата от своя страна става гладка и мека.  

За повече тонус

Дори и да хапнете малко череши за следобедна закуска, вие ще се заситите и заредите с енергия. В тях има мелатонин – много важен ензим, подобряващ функциите на имунната система. Колкото по-високо е нивото му в тялото, човек има по-голям тонус и рискът от инфекции намалява.

Четете още: Може ли шоколадът да е част от диетата?  

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback