IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
17:44 | 11 февруари 2015
Обновен: 18:22 | 27 април 2024

Има ли полза от лунните диети?

Доказано е, че Луната влияе върху приливите и отливите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Има ли полза от лунните диети?

Още в древността нашите предци са наблюдавали и приписвали различни свойства на Луната. С нейните фази те съобразявали посяването и прибирането на реколтата. В наши дни, лунното разположение и фази се тълкуват в различни насоки, пише dnes.bg.
В модерната астрология Луната е едно от най-важните небесни тела и тя има отношение към разнообразни аспекти от нашия живот.
От научна гледна точка е доказано, че Луната влияе върху приливите и отливите и, че, при преминаването и от една фаза в друга, предизвиква фини промени в земното електромагнитно поле. С тези промени се обяснява влиянието на Луната върху метаболизма на всички живи същества на нашата планета.
В този ред на мисли са разработени лунни диети, съобразени с фазите на Луната. При голяма част от хората тези диети дават резултат, поради което днес те са особено популярни.
Няма единодушен научен отговор на въпроса защо в определени периоди от лунния цикъл е удачно да се спазва диета. Но, все пак, достоверността на обвързаността на метаболизма с лунното движение се основава на хиляди наблюдения, което не може да бъде пренебрегнато и дава известен резон в приложението на тези диети.
За да бъде спазвана лунна диета, е необходимо да се познават фазите, през които преминава Луната на всеки приблизително 28 дни.
Една пълна обиколка на Луната около Земята се извършва за 27 денонощия, 7 часа, 34 минути и 12 секунди. Този период е разделен на 4 равни части, назовавани съответно първа, втора, трета и четвърта четвърт.
Пълнолунието разделя втората и третата четвърт, а новолунието бележи края на четвъртата четвърт и началото на нов лунен цикъл.
На всеки приблизително 28 дни Луната започва нов цикъл и отново последователно преминава през същите 4 фази. За месец февруари, 2015-а година, фазите на Луната и тяхната продължителност са както следва:
1) Луната навлиза в месеца в своята втора фаза, преди пълнолуние.
2) Пълнолуние на 3-ти февруари, настъпващо в 23 часа и 10 минути. Започва третата четвърт.
3) На 12-и февруари в 3 часа и 51 минути е края на третата и началото на четвъртата четвърт.
4) На 18-и февруари в 23 часа и 48 минути настъпва новолуние, бележещо началото на нов цикъл.
5) На 25-и февруари в 17 часа и 15 минути е краят на първата и началото на втората четвърт от новия лунен цикъл. Втората четвърт продължава до 5-ти март.
Разпространени са различни лунни диети. Всички те, обаче, се съобразяват с конкретните за съответния месец фази на Луната. Информацията за тези фази е достъпна в интернет пространството. Най-прилагани са диетите, целящи редуциране на теглото.
При повечето лунни диети в продължение на 24 часа или на дни се приемат предимно течности, плодове и зеленчуци. Поради това диети от подобен тип не се препоръчват на пациенти с диабет, за да не се разстроят фините механизми на поддържане на кръвната захар при тях.
Възприето е, че принципът на влияние на Луната върху водата в природата е приложим и към водата в човешкото тяло. По време на пълнолуние настъпва отлив във водните басейни. Аналогично, в човешкия организъм повече вода от междуклетъчното пространство постъпва във вътреклетъчното.
Обратно, при новолуние приливът в неодушевената природа се съпътства с по-интензивен трафик на водата в направление от клетките към междуклетъчната течност в живите организми. Именно поради този факт, се приема, че около новолуние организмът се изчиства от токсините, натрупани в клетките и извънклетъчната течност. Приемът единствено на течности през този период стимулира отделителната функция на бъбреците.
Освен това, по време на новолуние се стимулира биохимичният процес на липолиза, изразяващ се в разграждане на мазнините и тяхното повишено оползотворяване.
Следователно, лунното влияние върху човешкия организъм се осъществява чрез намеса във водно-солевата регулация, детоксикацията и процеса на разграждане на мазнини. Макар и да не е научно доказано, се предполага, че Луната оказва въздействие върху съня и емоционалното състояние на хората. Вероятна причина за това въздействие е дискретната промяна в магнитното поле на Земята при преминаването на Луната през различните фази. Не е случайно, че в класическата астрология Луната отговаря за емоциите и инстинктите на човека.
Лунните диети са най-различни. Те се спазват през периодите на преход между отделните 4 фази на Луната (най-често непосредствено след пълнолуние и новолуние). Продължителността на диетите е от 24 часа до 6 дена. Приемат се предимно течности като минерална вода, чайове, плодови сокове и бульони.
Препоръчва се зеленчуците да са задушени или на пара, за да бъдат запазени техните естествени съставки непроменени. Менюто не включва месо, пикантни храни, алкохол и кафе.
24 часовата лунна диета се спазва в продължение на един ден, започващ от момента на навлизане на Луната в нова фаза. Тези моменти, както стана ясно, са 4 за всеки 28-дневен цикъл. По време на тази диета се приемат само течности.
Други диети се спазват, вместо 4 пъти месечно, веднъж месечно, но в продължение на повече дни. Такава е тридневната диета. През този период се приемат предимно течности и плодове. Тридневната диета се спазва в продължение на 3 дни, започващи от момента на настъпване на пълнолуние или новолуние.
Лунните диети се използват за редукция на теглото или неговото поддържане. Друга причина за тяхната употреба е балансирането, детоксикирането и тонизирането на организма. Резултатите не са мигновенни.

 

Коментари

Новини Варна