IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
21:16 | 11 август 2019
Обновен: 01:02 | 30 април 2024

Оплешивяване – какви са причините и новите лечения?

За някои хора е трудно да се справят емоционално с проблема

По материала работи: Юлиян Атанасов
Оплешивяване – какви са причините и новите лечения?

Алопецията може да засегне както скалпа, така и цялото тяло, като причините за това могат да бъдат различни. По-често засегнат е мъжкият пол. Алопецията може да се развие по различен начин, да засегне различни части на тялото и с различен интензитет – може да се развие за кратко време или за по-дълги интервали от време. Някои типове косопад са обратими, а други -не. Всеки ден човек губи по около 100 косъма от скалпа си, при налични около 100 000. Те обаче се заместват от нови и загубата остава незабележима. При нарушаване равновесието загуба – скорост на възстановяване, алопецията става забележима. В зависимост от етиологията си, косопадът може да бъде разделен на хередитарен, ендокринологичен, автоимунен, инфекциозен, ятрогенен, психогенен и др.

 

С напредване на възрастта, някои космени фоликули спират да бъдат продуктивни – намалява диаметърът на космената ос и космите губят цвета си. Развива се т.нар. мъжки и женски тип оплешивяване. Това е т.нар. андрогенна алопеция, която се асоциира с хередитарни и хормонални фактори. Въпреки че може да засегне и хора в млада възраст, обикновено андрогенната алопеция се проявява с напредването на възрастта. Според някои данни, половината от мъжете над 50-годишна възраст страдат от алопеция с различен интензитет. При мъжете това оплешивяване обикновено прилича на буквата „М“ и се наблюдава оредяване на косата отпред – назад. При жените традиционно засегнатата зона е централно по линията, разделяща скалпа на две, и постепенно се разширява. При жени, оплешивяването в повечето случаи се проявява перименопаузално. В голяма степен интензитета на този процес зависи от наследствени фактори.Различни ендокринологични патологии могат да се асоциират с алопецията – напр. хипотиреоидизъм, аменорея, хирзутизъм, инфертилитет и др.

 

Alopecia areata е автоимунно заболяване, което засяга космените фоликули и резултира в косопад, който изглежда накъсан и обхваща ограничени зони, най-често с овална форма. Засяга мъже и жени във всяка възраст, но обикновено се проявява преди 30-годишна възраст. Може да засегне скалпа, миглите, веждите, брадата при мъже, гениталната зона и други окосмени зони по тялото. В някои случаи може да се стигне и до т.нар. alopecia universalis с тотален косопад по цялото тяло и невъзможност за възстановяване. Заболяването не е заразно, нито пък увреждащо, но за някои пациенти е трудно да се справят емоционално с проблема. Лечението на alopecia areata включва най-често топикално приложение на кортикостероиди, Minoxidil (алфа-блокер, който приложен топикално води до вазодилатация и стимулира космените фоликули), присаждане на космени фоликули и др. Заболяването не е лечимо, но е възможно възстановяване растежа на косми в засегнатата област.Малнутрицията и липсата на някои витамини (вит. D) и минерали също може да бъде причина за алопеция. Продължителните, небалансирани диети често водят до косопад. Приемът на хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали подпомагат нормалния космен растеж. Балансираната диета, богата на витамини и минерали също може да подобри алопецията.

 

Химио- и лъчетерапията са други чести причини за косопад. При химиотерапия, косопадът обикновено започва две до четири седмици след приема. Около месец след спирането ѝ се възстановява нормалния растеж на косата и космите. Около 65% от пациентите, подложени на химиотерапия, претърпяват косопад в различна степен. Сред химиотерапевтиците, причиняващи най-често изразен косопад са: Doxorubicin, Cyclophosphamide, Paclitaxel и др. Причината за косопада е, че цитостатиците засягат, освен туморните клетки и нормално делящи се клетки (напр. в космените фоликули). Други медикаменти, които могат да причинят ятрогенна алопеция са статините, антикоакуланти, ACE-инхибитори, лекарства за лечение на псориазис, антиаритмични (амиодарон) и др. Рязкото прекратяване приема на контрацептивни средства също може да предизвика алопеция.

 

Счита се, че пост-травматичният стрес може също да причини алопеция. При tellogen effluvium, поради стрес космени фоликули навлизат в неактивна фаза, при което след известно време космите изпадат. Trichotillomania-та е психично разстройство, при което човек изпитва неистово желание да скубе косми от скалпа си и други части на тялото. В някои случаи пациентите ги поглъщат, при което космите не се смилат и с времето може да причинят обструктивен илеус. При пациенти с психични разстройства, липсата на косми винаги трябва да бъде проследена. Според някои данни alopecia areata също може да бъде тригерирана от емоционален стрес.Лечението на косопада е в зависимост от интензитета – най-често се прилага Minoxidil, в някои случаи като alopecia areata – кортикостероиди. Прилагат се също растителни масла – от мента, розмарин и др. През последните години популярна стана трансплантацията на космени фоликули.

 

Последната новост в областта е възможността за замръзяване на собствени космени фоликули и възможността им за мултиплициране и  ползване след време при необходимост. Тази възможност беше предоставена наскоро в Англия от биотехнологичната компания HairClone и струва около 2000 паунда, като инжектирането на фоликулите вбъдеще се заплаща отделно, а съхраняването на космените фоликули струва по 100 паунда годишно. Фоликулите се замръзяват при температура -180 C. Основното преимущество на новата технология е, че дава възможността космените фоликули да бъдат умножени – ограничение на терапията до момента беше ограниченият брой космени фоликули, които могат да се получат от един пациент.

puls.bg

Четете още: Уморени за секс?

 

Коментари

Новини Варна