Варна 14°
fallback
Живот
13:21 | 16 октомври 2019
Обновен: 03:09 | 30 април 2024

Няколко съвета за борба с трудното заспиване

Доверете се на тях, преди да прибегнете към медикаменти

По материала работи: Ставри Таргов

Трудното заспиване е често срещан проблем. Лягате и се въртите с часове в леглото, преди да заспите, това, разбира се, се отразява на работоспособността ви на другия ден.

 

Фармацевтичният пазар предлага разнообразни медикаменти в тази насока, но постоянното използване на лекарства не е решение на проблема. Преди да прибегнете към тях, опитайте се да спазвате някои добри практики.  

Създайте си режим на лягане

 

Лягането по различно време е ежедневие при много хора. Това може да е причина за нарушаване на циркадните ритми. Те се отнасят до процесите, протичащи в тялото в рамките на 24 часа. Циркадните ритми определят дали тялото е готово за сън, или не.

 

Това зависи от биологичния часовник, който регулира отделянето на хормоните на съня. Заспиването по едно и също време помага на тялото да се настрои за сън по-лесно.  

Не се мушкайте под завивките при светнати лампи

 

Циркадните ритми се влияят от светлината. По този начин тялото решава дали е ден или нощ. Стаята, в която спите, трябва да е тъмна, ограничете всякакво светлинно замърсяване.  

Дрямката през деня не е полезна за всеки

 

Има много противоречиви мнения по въпроса. При някои хора следобедната дрямка действа много освежаващо и ободряващо и не се отразява по никакъв начин на нощния сън. При други 15 минути сън през деня може да са причина за много трудно заспиване през нощта. Специалистите съветват хората, които заспиват трудно през нощта, да избягват дневния сън, по-дълъг от 2 часа, и особено дрямка преди нощния сън. Тези подремвания сериозно повлияват на циркадните ритми.

 

Физическите упражнения не помагат

 

Упражненията имат само положително влияние върху тялото, но не и ако се правят няколко часа преди сън. Упражненията активизират изграждащите процеси в тялото, изпълват го с енергия и могат да нарушат силно нощния сън. Физическите упражнения рано сутрин тонизират тялото и ви зареждат с енергия.

 

Puls.bg

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback