Химични вещества в опаковките на храни вредят на мозъка

Изследване обхванало 718 жени, които били в първото тримесечие от бременността си

Химични вещества в опаковките на храни вредят на мозъка

Учени от медицинския институт "Айкан" към болницата Маунт Синай в Ню Йорк и университета в Карлсбад, Швеция, установиха, че ако химични вещества, съдържащи се в опаковките на храни, попаднат в организма на бременна жена, това може да предизвика забавяне на умственото развитие на детето й, съобщи Юрик алърт.

 

Изследването обхванало 718 жени, които били в първото тримесечие от бременността си. Било анализирано количеството химични вещества, включително бисфенол А, който се съдържа в пластмасовите опаковки, пестициди, фталати, в кръвни проби и проби от урината на участничките. Известно е, че някои от веществата, например бисфенол А, нарушават дейността на ендокринната система у хората.

 

Наблюдения върху родилите се деца показали, че високото съдържание на химикали в кръвта на майките по време на бременността им допринася за по-ниския коефициент на интелигентост на 7-годишните им синове и дъщери. При това най-ниски показатели били регистрирани у момчетата. Най-негативно било въздействието на бисфенол А.

 

Безпокойство предизвикали и други химични вещества, като песитицида хлорпирифос, триклозана в антибактериалните сапуни и фталатите в пластмасата и козметиката.

 

dariknews.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата