Трапезата за Архангеловден

Рангелово блюдо

Трапезата за Архангеловден

На Рангелов ден се правят се общи трапези. Традиционно на тях присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита.

 

В чест на светеца - покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно - овен или шиле.

 

Жените приготвят обредният хляб "рангелово блюдо". Той се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”.

 

"Рангеловото блюдо" (рангелов хляб) или "боговица" (богова пита) е близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение.

 

Вижте как се приготвя:

 

Необходими продукти:

 

1 кг брашно
4 яйца
100 г краве масло
1 ч.л захар
3 с.л кис мляко
прясна мая колкото орех
2 ч.л сол
2 ч.ч вода

 

Маята натрошаваме и заливаме с 1 ч.ч хладка вода - оставяме да втаса за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре.

 

В голяма купа пресяваме почти цялото брашно. Яйцата разбиваме и добавяме другата чаша вода и киселото мляко, като отделяме единия жълтък за намазване на питата. Маслото разтапяме.

 

В купата с брашното правим кладенче (дупка), в което изсипваме маята и яйцата - разбъркваме добре. Пръстите потапяме в масло и месим, процедурата повтаряме докато попие цялото масло.

 

Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парченца от тестото.

 

Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата".

 

Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко "да обиколи нивата".

 

По материали от hera.bg

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата