Защо не трябва да ядем частично развалени ябълки?

Изследователка разкри тревожни факти

Защо не трябва да ядем частично развалени ябълки?

Изследователка от Политехническия университет във Валенсия не препоръчва да се консумират плодове, ако една трета от повърхността им е развалена, пише в. "Росийская газета".

 

В частност това важи за ябълките. В процеса на гниене се появяват микотоксини, които могат да се разпространят в здравата част на плода, при това без видими симптоми.

 

"Това са вещества, произведени от гъбички, които не миришат и нямат вкус. Те обаче могат да доведат до хронична интоксикация, която може да причини сериозни здравословни проблеми, като например рак на черния дроб и бъбреците. Рискът от инфекция е особено висок след консумация на развалени ябълки", обяснява изследователката Роса Порсел.

 

Микотоксините не изчезват при термична обработка. Поради тази причина е препоръчително да не се използват развалени ябълки за пай или компот. Освен това трябва да се помни, че мухълът често има "корени", които проникват отвъд границите на повредената повърхност и не се виждат с просто око.

 

"Затова преди употреба е по-добре да нарежете съмнителния плод. Ако забележите и най-малката промяна в цвета и текстурата на даден продукт, трябва да го изхвърлите", допълва изследователката.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата