Варна 12°
fallback
Живот
09:16 | 11 ноември 2019
Обновен: 22:48 | 27 април 2024

Пластмасовите прибори изпускат вредни химикали в храната

Възможно е да предизвикат рак, висок холестерол, безплодие

По материала работи: Слав Велев

Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които при загряване могат да преминат в храната, съобщи в. "Дейли мейл".

 

Такива химикали са олигомерите, които се освобождават в храната при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, те могат да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са също с безплодие, рак и висок холестерол.

 

Предупреждението издаде Германският федерален институт за оценка на рисковете.

 

Пластмасовите прибори се правят от синтетични химикали, за да издържат на високи температури и в тях да не проникват мазнини. Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни.

 

Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура. Според този подход съвсем малко количество - 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг.

 

Dnes.bg

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback