Готвеше ли вкусно вашата баба? Правеше ли мекички, бухтички, разни питателни супи и манджи, чието сосче се обира до последно с коричка хляб? Цялата тази традиционна кухня носи почерка на всяка баба. Тя е съкровищница от рецепти, похвати и малки хитрини, от които само можем да се учим, пише hera.bg.
Кое прави гозбите на баба толкова вкусни? На първо място – любовта. Любовта на бабите към внуците е тотално различна от тази към собствените им деца. Тя е безусловна, без изисквания, без очаквания. Тя е снела отговорността на възпитанието от плещите им, дала е единствено щастието, че ги има.
Това не означава, че не трябва да се погрижат внуците да са добре охранени и натъпкани с възможно най-големите порции и натискът за допълнително е във всяка дума: „Хайде хапни си още”, „Нищо не си ял”, „Да ти сипя за из път?”
Една такава случка – раздяла с баба и заделяне за из път, провокира италианския фотограф Габриеле Галимберти ( Gabriele Galimberti ) да направи една вълнуваща фотосесия на бабите по света и техните гозби. Неговата собствена му слага за из път малко от нейните прословути равиоли и той осъзнава, че това прави може би всяка баба по света. Загрижена и любяща, тя влага цялата си душа в любимите манджи на внуците си, за да са сити и честити.
Проектът му се казва: „Деликатеси с любов” и обхваща 58 страни по света. Той заснема продуктите и резултата. Независимо от особеностите на националните кухни, наличните продукти, обстановката всички снимки са обединени от две неща – гордостта от вида на храната и любовта, с която е приготвена.
Ето някои от бабите и техните най- представителни гозби.
Алжир - Месо със зеленчуци и кус кус
Занзибар - Mchuzina Mbogamboga: Риба, ориз и зеленчуци в зелен манго сос
Турция - Karniyarik: Пълнени патладжани с месо и зеленчуци
Малави - Finkubal: Гъсеници в доматен сос
Китай - Hui Guo Rou: Свинско месо със зеленчуци
Кения - Mboga and Orgali: Царевична полента със зеленчуци и козешко
Италия - Равиоли с рикота и сос с месо
Хаити - Lambi в креолски сос
Грузия - Khinkali: Пелмени със свинско и телешко
Филипини - Kinunot: Кокосова супа с акула
Етиопия - Enjera с къри и зеленчуци
Боливия - Queso Humacha: Зеленчуци и прясно сирене
Армения - Лозови сарми с телешко и ориз
Зимбабве - Sadza: Пшеничен грис с листа от тиква, приготвени в фъстъчено масло
Латвия - Херинга с картофи и кефир
Кайманови острови - Хондураска игуана с ориз и боб
Коментари