Да ти сготви баба… гъсеници в доматен сос

Какво приготвят бабите по света на техните внуци

Да ти сготви баба… гъсеници в доматен сос

Готвеше ли вкусно вашата баба? Правеше ли мекички, бухтички, разни питателни супи и манджи, чието сосче се обира до последно с коричка хляб? Цялата тази традиционна кухня носи почерка на всяка баба. Тя е съкровищница от рецепти, похвати и малки хитрини, от които само можем да се учим, пише hera.bg.

 

Кое прави гозбите на баба толкова вкусни? На първо място – любовта. Любовта на бабите към внуците е тотално различна от тази към собствените им деца. Тя е безусловна, без изисквания, без очаквания. Тя е снела отговорността на възпитанието от плещите им, дала е единствено щастието, че ги има.

 

Това не означава, че не трябва да се погрижат внуците да са добре охранени и натъпкани с възможно най-големите порции и натискът за допълнително е във всяка дума: „Хайде хапни си още”, „Нищо не си ял”, „Да ти сипя за из път?”

 

Една такава случка – раздяла с баба и заделяне за из път, провокира италианския фотограф Габриеле Галимберти ( Gabriele Galimberti ) да направи една вълнуваща фотосесия на бабите по света и техните гозби. Неговата собствена му слага за из път малко от нейните прословути равиоли и той осъзнава, че това прави може би всяка баба по света. Загрижена и любяща, тя влага цялата си душа в любимите манджи на внуците си, за да са сити и честити.

 

Проектът му се казва: „Деликатеси с любов” и обхваща 58 страни по света. Той заснема продуктите и резултата. Независимо от особеностите на националните кухни, наличните продукти, обстановката всички снимки са обединени от две неща – гордостта от вида на храната и любовта, с която е приготвена.

 

Ето някои от бабите и техните най- представителни гозби.

 

Алжир - Месо със зеленчуци и кус кус

 

 

Занзибар - Mchuzina Mbogamboga: Риба, ориз и зеленчуци в зелен манго сос

 

Турция - Karniyarik: Пълнени патладжани с месо и зеленчуци

 

Малави - Finkubal: Гъсеници в доматен сос

 

Китай - Hui Guo Rou: Свинско месо със зеленчуци

 

Кения - Mboga and Orgali: Царевична полента със зеленчуци и козешко

 

Италия - Равиоли с рикота и сос с месо

 

Хаити - Lambi в креолски сос

 

Грузия - Khinkali: Пелмени със свинско и телешко

 

Филипини - Kinunot: Кокосова супа с акула

 

 

Етиопия - Enjera с къри и зеленчуци

 

 

Боливия - Queso Humacha: Зеленчуци и прясно сирене

 

Армения - Лозови сарми с телешко и ориз

 

Зимбабве - Sadza: Пшеничен грис с листа от тиква, приготвени в фъстъчено масло

 

Латвия - Херинга с картофи и кефир

 

Кайманови острови - Хондураска игуана с ориз и боб

 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата