IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
21:51 | 4 март 2015
Обновен: 23:16 | 27 април 2024

Кога спортуването се превръща в психично разстройство?

И как да се предпазим от мускулна дисморфия

По материала работи: Лиляна Трънкова
Кога спортуването се превръща в психично разстройство?

Голяма част от населението на Земята спортува ежедневно с различни мотиви. Някои от мотивите са социално възприети за нормални, от гледна точка на здравословните и премерени естетически ползи от спорта. Други от мотивите са с нарцистична окраска и, макар и да не са със социална вреда, в основата им се крие двигател от неосъзнат психически проблем.
В съвременното общество, все повече, се налага модел на външен визуален перфекционизъм, който отваря врати в професионалното развитие и интимните взаимоотношения. В тои ред на мисли, е въпрос на гъвкавост, приспособимост и самоуважение човек да изглежда добре. Грижата за външната красота при мъжете не трябва да бъде възприемана по подразбиране като Адонис комплекс, нито за нарцисизъм.

Мускулната дисморфия е психическо разстройство, което може да се разглежда като патологичен Адонис комплекс. Това състояние се наблюдава при активно спортуващи юноши и млади мъже със силно развита мускулатура. Това са хора, които тренират почти постоянно и не получават удовлетворение от постигнатите резултати, които са обективно и очевидно много над средното ниво на задоволителност.

 

Коментари

Новини Варна