На Коледа всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. По традиция Коледа се празнува в нашата страна три дни. Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне.
На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо.
На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.
На Коледната трапеза могат да се видят хлябове и питки с различни форми и шарки, които също са свързани с големия празник, а са и възпети в песните на коледарите. Много от тях според старите традиции са с формата на различни селскостопански сечива, с които се обработва земята, за да се роди житото, или върху тях са изрисувани и обозначени селските сечива, занаяти, покъщнина, домашни животни, без които животът в селото е немислим. Някои от тези важни за семейството фигури са очертани с орехови ядки, с ябълкови резени, други са оцветени, съобразно вкуса и въображението на стопанката. Освен тях се омесват и изпичат краваи или малки питки с кръстове, които се дават на коледарите, когато запеят на пътната врата. Върху някои от тях се поставя и по една паричка - символ на благоденствие и богатство.
Според най-старите традиции, брашното за тези религиозни хлябове или питки се пресява три пъти, за да стане "копринено", както се пее за него, а водата, с която се замесва, трябва да бъде донесена в бяло менче от девойка или млада булка в къщата, която още не е раждала. Екипът на az-jenata.bg е подбрал няколко рецепти, подходящи за Коледната трапеза:
Коледна погача
Продукти:
прясно мляко – 500 мл
яйца – 4 бр.
мая – 40 г
олио – 100 г
брашно – 1.1/2 кг
сол и захар – по 1 с. л.
маково и сусамово семе
Приготвяне:
Отделят се два от жълтъците на яйцата. Брашното се пресява 3 пъти и от изброените продукти се омесва тесто. Така приготвеното тесто се удря 100 пъти върху плота на масата. Получава се меко и пластично тесто. Следва оформлението на погачата, която се оставя да втаса, намазва се с отделените жълтъци и се пече на 200 градуса – 40мин.
От същото тесто отделям малко количество и приготвям гевречета за коледарчетата.
Салата с кисело зеле, картофи и наденица
Продукти:
8 ленти бекон
1 глава червен лук
1 и ½ кг картофи
2-3 наденици
няколко листа кисело зеле
малко зелев сок
олио/зехтин
сол, черен пипер на вкус
Приготвяне
Сварете картофите като за салата. В тиган загрейте малко мазнина и запържете до златисто бекона. След това го извадете и го сложете върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината. В същата мазнина задушете лука и прибавете към него нарязаната на колелца наденица.
Когато наденицата стане златисто-кафява, прибавете вече сварените и отцедени картофи. Гответе около минута и прехвърлете в купа. Добавете бекона, нарязаното кисело зеле, лука, малко от зелевия сок, черен пипер и сол на вкус.
Коледна капама
Приготвяне:
Дъното на голям глинен гювеч се покрива с тънко нарязани филийки пушена сланина. Реди се най-напред един ред сурови сармички, втори ред осолени свински пържоли, трети ред напълнени червени сухи чушки – плънката е като на сармичките (лук, кайма, ориз и подправки), четвърти ред сръбска или някаква овкусена наденица (по ваш избор), следващия ред осолени и попиперени парчета телешко месо(нетлъсто) и последния ред пилешки или пуешки бутчета (натрити с натрошени кубчета “Маги-пиле”).
Капамата се завива със листа кисело зеле,1 с. л. масло или маргарин и 1чаша (200 г) бяло вино,2-3 листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Пече се отначало на силна фурна около 30-40 минути, след това се оставя на тих огън около 2 часа.
При сервиране във всяка порция се поставя по 1 бройка от всички продукти, може да се сервира с картофено пюре или друга гарнитура по желание. Порциите са предостатъчно богати – но нали веднъж е Коледа!? Да Ви е сладко!
Коледни бисквитки
Продукти:
1 масло (120 г)
1 ч. ч. захар (100 г)
1 яйце
2 суп. лъж. прясно мляко
1 ванилия
1/4 ч. л. джинджифил
пълнозърнесто брашно около 3 ч. ч.
сладко от кайсии за слепване
захарни пръчици за украса
Приготвяне:
Разбийте мекото масло със захарта. Добавете яйцето, млякото и постепенно брашното. В края добавете и подправките. Добре омесеното тесто поставете за 30 минути в хладилника.
Разточете от тестото лист с дебелина около 0,3-0,4 см. Изрежете формички, като ги комплектувате по две. На втората добавете малки изрязвания – звездичка, кръгче, сърчице, за да има прозорче при слепването.
Поставете сладките в тава за печене, застлана с хартия за печене.
Украсете със захарни пръчици.
Печете на 180 градуса за около 15-18 минути или до зарозовяване.
Охладете. Слепете със сладкото.
Коментари