Необходими продукти за тавичка 20/20 см:
500 г. тиква
150 г. захар
За кексовата част:
300 г. кисело мляко
150 г. захар (ако предпочитате по-сладко, увеличете на 180 г.)
1 яйце
80 мл. олио
350 г. брашно (ако млякото ви е по-воднисто, добавете още 50 г.)
1 ч. ч. смлени орехи
1 с. л. канела
1 с. л. ванилов екстракт
5 г. бакпулвер
5 г. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства и се настъргва на ренде (или се нарязва в чопъра за по-бързо). Слага се в тиган заедно със захарта (без допълнителна течност) и се задушава на умерена температура докато влагата се изпари напълно. Прехвърлете в чиния, за да изстине по-бързо.
Важно: тиквата съдържа достатъчно влага за да се задуши и сготви без да се добавя вода. Целта е да изпарим всичката й вода преди да я сложим в кекса. 500 г. тиква изглеждат голямо количество, но тиквата ще загуби 3/4 от обема си по време на топлинната обработка. Захарта ще се разтопи от водата, която тиквата отделя при загряването. В случай, че започне да ви залепва по дъното на тигана, добавете 50 мл. вода и гответе докато тиквата омекне напълно и няма никаква влага в тигана. Въпреки многото писане, времето за задушаване на тиквата е максимум 15 минути. Може да се приготви дори от предния ден и да си чака реда в хладилника.
Втората част на рецептата – кексовата – започва с обичайното: включете фурната да загрява на 170 градуса (без вентилатор).
Смесват се киселото мляко, захарта, яйцето и се разбърква до разтваряне на захарта. Добавят се олиото и ваниловия екстракт, разбърква се, докато се поемат, добавят се брашното, бакпулвера, содата и канелата. Накрая се добавят смлените орехи. Получава се гъсто кексово тесто.
Половината тесто се изсипва в тавичка върху хартия за печене. Пече се около 20 минути и се изважда от фурната.
Тиквата се разпределя върху кекса и се залива с останалото тесто. Кексът се връща във фурната и се пече още 30 минути до суха клечка.
След като изстине се поръсва обилно с пудра захар. Нищо сложно, но за сметка на това вкусно и ароматно – идеалното допълнение към чаша чай или кафе.
Непременно опитайте и мраморния кекс с тиква, защото и той е много вкусен!
от cookwithasmile.com