IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
15:49 | 14 март 2015
Обновен: 01:44 | 28 април 2024

Луната е многослоеста

"Нефритен заек" я изследва в дълбочина

По материала работи: Златина Добрева
Луната е многослоеста

Китайският луноход "Нефритен заек" откри с радара си поне девет слоя под повърхността на естествения спътник на нашата планета, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Това доказва, че Луната има по-сложна история. Учените предполагат, че слоевете се дължат на потоци лава, между които се е натрупал реголит - лунен грунт, образуван от обветрянето на скалите и камъните.
Космическият апарат "Чанъе-3" кацна на Луната през декември 2013 г. и освободи лунохода "Юйту", или "Нефритен заек", който да изследва независимо района. След като измина на зигзаг 114 м, "Юйту" спря до сравнително млад кратер в района Mare Imbrium.
В сравнение с площадките за кацане на мисиите "Аполо" от 1969 г. до 1972 г. и другите райони, посетени от съветски апарати, северозападният район на Mare Ibrium е по-млад и със сложна структура под повърхността, каза ръководителят на изследването Лун Сяо от Китайския университет по геонауки в Ухан.
Ранните резултати от анализите показват, че лава е изпълнила басейна поне пет пъти, като е образувала слоеве базалтова скала на дълбочина около 400 м. Възможно е на по-голяма дълбочина да има и други слоеве, образувани от вулканични изригвания.
Китайската мисия е първата, която изследва Луната в дълбочина. Мисиите "Аполо" можеха да вземат проба само от 3 м надолу.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс", пише днес.бг.

Коментари

Новини Варна