IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:15 | 7 април 2020
Обновен: 15:33 | 29 април 2024

Перга - най-мощният природен имуностимулант, щит срещу вирусите, за който малко хора са чували

Някой я наричат пчелен хляб

По материала работи: manager
Перга - най-мощният природен имуностимулант, щит срещу вирусите, за който малко хора са чували

Перга – или още позната като пчелен хляб – е консервиран пчелен прашец с помощта на специална съставка от ензими и мед. Ролята на пчеличките е да „циментират“ прашеца в килийките. А там, благодарение на анаеробните условия (липсата на кислород) и под въздействието на бактерии, дрожди и ензими, се натрупва млечна киселина.

 

Именно така пчелният хляб или перга се консервира. Казано на по-прост език, прашеца преминава през млечно-кисела ферментация. По време на този процес, обвивките на зрънцата се разрушават и именно така съдържащите се полезни съставки в тях стават по-достъпни.

 

Пчелен хляб – перга бива страхотен източник на аминокиселини и ензими и се отличава с мощните си антимикробни свойства.

 

Перга се препоръчва при малокръвие, при редица заболявания на ендокринната, нервната и стомашно-чревната система.

 

Пониженият имунитет също се повлиява положително при редовна консумация на перга.

 

Съставът на перга – пчелен хляб зависи основно от този на цветния прашец, т.е. от растенията, от които пчеличките са го събирали, мястото, на което са расли билките и така нататък. Понякога се оказва обаче, че цветният прашец е недостатъчен за приготвяне на пчелен хляб – перга. В такива случаи пчеличките обикновено се дохранват с различни заместители, а оттук насетне не можем да говорим за изцяло натурален пчелен хляб. Съответно, това се отразява и на качеството на предстоящите пчелни продукции.

 

Перга се извлича от пчелните пити обикновено чрез сушене, замразяване и веене за отделяне на пчелния восък. Ако обаче замразим перга под 1 C тогава вероятността да разрушим минералния ѝ и витаминен профил е доста висока. Ето защо горещо се препоръчва пчелната пита с перга да се дъвче, без да се поглъща.

 

Пчелният хляб – перга съдържа всички познати витамини, ензими, десетки микроелементи, въглехидрати, 8-те незаменими аминокиселини и хетероауксин  – „вещество на растежа“

 

  1. Страхотен източник на Витамин А (ретинол) – подобрява зрението.
  2.  

Ежедневният прием на перга (около 5-6 грама) в продължение на около месец набавя тялото с необходимите запаси от витамин А (особено когато „вносът“ на каротеноиди от други хранителни вещества е ограничен).

Само за пример, прашецът от глухарче също е богат на каротеноиди (до 2,1 грама), които на по-късен етап се преобразуват в тялото под формата на витамин А (ретинол).

 

  1. Източник на стерини (витамин D)

 

Всички сме чували за витамин D и как можем да се заредим  с него само като се припичаме на слънце. Всъщност, пергата съдържа специални вещества, наречени стерини, които се трансформират в човешкото тяло в витамин D (калциферол). Именно този витамин е нужен за изграждане на здрава костна система.

Употребата до 2 грама перга дневно се смята, че може напълно да задоволи нуждата на човешкото тяло от витамин D – той значително укрепва костите и мускулите – особено ценно качество за хората с по-чупливи и крехки кости, страдащи от заболявания на костната система, и при възрастни.

 

  1. Източник на витамин Е

 

Пергата се смята за чудесен източник на витамин Е – предотвратява мембранните липиди от окислителни разрушения, което е важно при рязко излагане на слънце. Недостигът на витамин Е много често се изразява чрез апатия, отслабване на скелетната мускулатура, редица двигателни смущения, неврозни състояния и други.

Витамин Е се счита и за прекрасен помощник на мъжете – влияе положително за повишаване на мъжкото либидо след редовна консумация на перга. Препоръчиталната доза за удовлетворяване на ежедневната необходимост от перга е до 5 грама.

 

  1. Източник на витамин C

 

Често, ботаническият произход на пергата определя количеството витамин C в пчелния хляб. Смята се, че прашецът на върбата е най-мощният източник на витамин C (повече от 2 мг/гр). В случая обаче, минималната дневна доза за човешкия организъм може да се набави лесно и бързо от 5-6 грама перга.

 

  1. Наличие на витамин B комплекс

 

Пергата бива страхотен източник на витамини от В група, липсата на които често водят до влошаване на здравето, като стомашни разстройства, отичане на крайниците, неврозни състояния, болки в краката и така нататък.

 

  1. Източник на простагландини

 

Перга е богата още на арахидонова, линолева и линоленова киселини. Те от своя страна биват предшественици  на простагландините  или хормоните, които отговарят за нормалното функциониране на мъжката репродуктивна система. Перга е богат източник на такива киселини.

 

  1. Извор на аминокиселини

 

Като натурален продукт, ползван с лечебни цели в народната медицина, перга съдържа пълния набор от аминокиселини, поддържащи здравето ни в оптимални норми. Благодарение на аминокиселините, раните заздравяват по-бързо, когато са третират с перга, имунната система е подсилена  (ефекта на аргинина), детската мускулатура и костна система се развива нормално,  докато поддържаме нормален кисело-алкален баланс в тялото (ефекта на глутаминовата киселина).

 

Препоръчителната дневна доза за здрави хора е 10 грама, като при остри вирусни инфекции и заболявания дозата може да се увеличи до 30 грама дневно.

 

Внимавайте с дозировката; предозирането може да се доведе до неблагоприятни последици за черния дроб, бъбреците и далака, както и да доведе до хипервитаминоза.

 

по материали от интернет

Коментари

Новини Варна