IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
09:30 | 7 май 2021
Обновен: 03:09 | 3 май 2024

Скандал тресе Европа: Най-голямата мечка, убита на лов от принц!

Това е станало в защитен резерват в Карпатите

По материала работи: Ставри Таргов
Скандал тресе Европа: Най-голямата мечка, убита на лов от принц!

Принц от малкия Лихтенщайн се забърка в сериозен екоскандал, след като уби най-голямата кафява мечка в Европа, и ще бъде разследван за незаконен лов, съобщи в. “Дейли мейл”.

Това станало по време на лов на трофеи в Карпатите в Румъния през март. Фаталният изстрел проехтял и огромният мечок станал трофей на аристократа от една от най-малките държави в ЕС. Румънски еколози обвиниха принца, че е убил най-голямата мечка в Европа, за да “си провеси кожата ѝ на стената си”.

Принц Емануел фон унд цу Лихтенщайн получил четиридневно разрешително за лов през март в окръг Ковасна в Румъния и на 13 март отстрелял 17-годишния мечок. Според официални документи знатната особа платила 7000 евро, за да гърми по животни.

Принцът е жител на град Ригерсбург в Австрия и е от кралското семейство на Лихтенщайн. Смята се, че той “погрешно” е убил масивния мечок по време на лова за трофеи, но според защитници на животните кралската особа е бил наясно какво е искал да му бъде на мушката.

Фон унд цу Лихтенщайн получил специално одобрение от румънското министерство на околната среда да отстреля женска кафява мечка, но вместо това убил мъжкия екземпляр, известен като Артур.

Екологична неправителствена организация, която девет години наблюдавала мечката, обяви, че тя живеела “дълбоко в дивата природа” и нямала контакт с човешките селища.

“Артур беше на 17 години и беше най-голямата кафява мечка, виждана в Румъния и вероятно в Европейския съюз”, заяви Габриел Паун от природозащитната неправителствена организация “Ейджънт Грийн”.

Националната охрана на околната среда на Румъния започна разследване за смъртта на животното от защитен вид в Централна Румъния и обяви, че бракониерството е едно от подозренията в случая.

“Знаехме, че трябва да бъде открита женска мечка, но впоследствие намерихме (мъртва) мъжка мечка”, каза Октавиан Берчану, шеф на Националната охрана на околната среда на Румъния.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че е било издадено разрешение за лов на женска мечка в Ковасна, защото тя е притеснявала местни жители, но не разкри на кого е издадено разрешението.

Неправителствени организации направили многократни опити за връзка с имението на принца, но те били неуспешни. Швейцарският вестник “Блик” цитира принца, който обявил, че няма да коментира въпроса.

Румъния официално забрани лова на трофеи през 2016 г., но разрешителните за убиване на “проблемни” мечки - които увреждат селскостопански култури или убиват домашни животни - могат да бъдат издадени на ловни асоциации, но само в краен случай, след като мерките за преместване на животните не успеят. Този вид разрешителни се продават на ловци на трофеи.

Румънски медии съобщиха, че местен фермер се оплакал от проблем с три женски и техните малки преди време в село Ойдула в Трансилвания миналото лято, но убийството на Артур не е решило проблема.

Еколози се чудят как принцът е объркал най-големия мечок, живеещ дълбоко в дивата природа, с много по-малката женска, тормозеща селото.

Поради големия размер на Артур той се наричал на ловен език “златен” трофей. Такива изключителни екземпляри се оценяват на над 20 000 евро

“Всеки фермер, с когото говорих в село Ойдула, каза, че нищо не се е променило след отстрела на мечока и женската продължава да идва ежедневно в селото. Това е бракониерство, това е убийство”, твърди защитник на животните.

Според него принцът не е отишъл, за да реши проблема на местните фермери, а за да убие мечката и да вземе най-големия трофей, който да виси на стената му.

Въпросът се усложнява допълнително от факта, че аристократът е ловувал на територията на защитен резерват в Карпатите. И като цяло той е изправен пред сериозно наказание. Вече има и петиция, призоваваща за пълна забрана за ловуване на трофеи в Румъния.

Експертът по кафявите мечки Чаба Домокос твърди, че убийството на Артур не е нещо изненадващо. Според него за много ловци убиването на женска с малки би противоречало на етиката им.

“Ловните сдружения използват набезите по селата като претекст за отстрел на трофейните мечки”, допълва Домокос. Той разказва, че сдруженията просто карат някой румънски селянин да даде доказателство, че е имало мечка в района, която създава проблеми.

Веднага след това се издавало разрешение за лов и богаташите отиват и застрелват голям хищник. Ловните организации пък получават повече пари за такива животни, отколкото да бъде отстреляно по-малко.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в Европа, официално около 6000. Но някои учени оспорват тези цифри, твърдейки, че методологията на преброяването им е била неадекватна.

Принц Емануел е господар на замъка Ригерсбург, който е собственост на Лихтенщайн. Той е по-големият от двамата синове на принцеса Анемари и принц Фридрих, а негов чичо е управляващият принц на княжеството Ханс Адам II.

Емануел е лекар по професия, а някои от по-възрастните хора в Австрия се обръщат към него с Ваше Височество.

Фон унд цу Лихтенщайн обаче далеч не е първата жертва на кралски скандал по време на лов. През август 2007 г. принц Албер II от Монако отстреля благороден елен в руския природен резерват Байкал-Ленски, въпреки че ловният сезон бе открит едва през есента.

През октомври 2006 г. тогавашният испански крал Хуан Карлос I, докато ловува в района на руския град Вологда, пък застрелва опитомена мечка, която била предварително опиянена с водка. След това животното умряло в адски мъки, тъй като кралят не успял да я уцели, както трябва, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна