IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
15:00 | 14 януари 2022
Обновен: 05:53 | 29 март 2024

БНБ пуска сребърна монета за 150 г. от рождението на Гоце Делчев

Цената й е 108 лева

По материала работи: Ставри Таргов
БНБ пуска сребърна монета за 150 г. от рождението на Гоце Делчев

В понеделник (17 януари) Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“. Цената на монетата е 108 (сто и осем) лева, съобщиха от централната банка, към която е и Монетният двор на България.

Изображението на монетата е взето от кореспонденция на идеолога на македоно-одринските революционни комитети от 1901, която се съхранява в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Ето част от текста в брошурата, с която идва монетата:

Роден в Кукуш(днешния Кликис в Гърция), той учи в родни си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София(1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип.

Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация(ВМОРО). Гоце създава канали за прехвърляне в Македония на ли литература, куриери и оръжие и укрепва мрежата на ВМОРО, по време на Солунския й конгрес(1896) участва в изработването на организационен устав и правилник.

България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

Пускането на всяка една монета от стран на БНБ предизвиква огромен интерес от страна на колекционерите. За  последно такъв епизод имаше ноември миналата година, когато монетата с лика на бележития композитор Панайот Пипков доведе до касите на централната банка стотици души от цялата страна.

Тиражът на монетата бе бързо изчерпан и макар да се продаваше за 36 лв., няколко дни по-късно, в интернет пространството може да се видят вече оферти на тройни и четворни цени.

В някой от групите на нумизматите в социалните мрежи  вече се наддава колко време преди отварянето на касите, което е в 8:30 часа, ще са първите наредили се за ценния екземпляр. Монетата може да бъде намерена и офисите на някои от търговските банки.

В периода от 17 до 19 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години от рождението на Гоце Делчев“ ще се продава без ограничения, става ясно още от съобщението на БНБ, информира bTV.

На 24 януари БНБ ще пусне и медна монета с лика на актрисата Стоянка Мутафова (1922-2019). Тя ще е с номинал от 2 лв. и ще се продава за 30 лв. от БНБ.

Коментари

Новини Варна