IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:45 | 30 май 2022
Обновен: 07:00 | 26 март 2024

"Магнити": Дарба или наказание е лъжиците да ти се лепят като мухите?

Човекът магнит Мирослав Магола има само един проблем – мобилният телефон се лепи, но не се зарежда

По материала работи: Слав Велев
"Магнити": Дарба или наказание е лъжиците да ти се лепят като мухите?

Снимка: wordpress.com, YouTube

Всеки знае колко е неприятно - дистанционното за телевизора се е скрило някъде и точно когато ти трябва, никакво го няма. В този момент подозираш, че проклетото нещо има крачета и ти върти номера. Какво не би дал, за да му врътнеш и ти такъв подъл номер. Представи си само - заставаш в средата на стаята, разперваш ръце и дистанционното дохвърчава. Неприятното в случая е, че заедно с него от всички краища ще полетят и други прибори и устройства и ще те нагиздят като коледна елха. Май няма да е много комфортно изведнъж да те бомбардират тенджери с различна големина, тигани, черпаци, ножици и ютии. А на някои хора това им е навик, пише "Телеграф".

Всекидневие

Преди време „Дейли стар” съобщи за непълнолетен юнак, който лепи по себе си ножове, вилици и лъжици. Привлича ги като магнит и ги задържа така. Лепят му се като мухи. Потрябва му телефон - насочва дланта си натам и го улавя в движение. Гевгирът за спагетите, металният пепелник - на когото от семейството му трябва помощ, той винаги е насреща. Мехмет Сюмбюл не е очарован от тази си дарба. Не стига че са му вменили толкова домашни задължения, а и го показват на сеирджиите досущ като циркова маймуна. Стои накичен с прибори, а светкавиците на фотоапаратите го заслепяват. Кой би искал да е на негово място?

Лондончанката Бренда Алисън няма никакви притеснения да позира за поредната журналистическа сензация. Над 60-те тя се гордее с нещо, което много малко жени притежават – вроден магнетизъм. Това, разбира се, би било още по-основателен повод за хвалба, ако се отнасяше до представители на другия пол, но в случая тя е магнит за метални предмети.

Иван Стоилкович от Загреб също открил ”лепящите” си възможности чак след 50-те. Един път му трябвало нещо и го повикал с мисълта си. Не е станало точно така, но на него му харесва да си разказва историята.

Бренда Алисън споделя и за някои негативи - вярно, че когато й потрябва гаечния ключ, той винаги е насреща, но способностите й водят и до постоянно включване на аларми и изгорели крушки, а стрелките на часовниците започват да се въртят близо до нея като компас.

Зарядно

Хората магнити притежават уникалната способност да привличат различни по вид и големина метални предмети и да намагнетизират такива. Описан е даже и човек феномен, който може да влезе в ролята на зарядно устройство за собствения си телефон. Съвременната наука още не е разкрила тайната на тези явления. Учените се опитват да ги обясняват с мазнините на кожата, които в някои случаи се превръщат в лепило.

Свидетелства

Един от първите случаи на магнетизъм, описан в историята, се отнася към 1846 г. На 15 януари 14-годишната французойка Анжелика Котън внезапно почувствала, че предметите сякаш отскачат от нея. Дори тежките мебели започвали да се поклащат и да се преместват лекичко, а по-дребните предмети подхвърчали и се лепели по ръцете й. Това продължило две седмици.

Била създадена изследователска група, ръководител на която станал физикът Франсоа Араго. Учените изяснили, че стрелката на компаса полудява, когато девойката се доближава. Силата на Анжелика се увеличавала вечер и се концентрирала в лявата страна на нейното тяло, особено при китката и лакътя. По времето, когато магнитните свойства в тялото на Анжелика се увеличавали, тя изпадала чак в конвулсии, а сърцето й започвало да бие със 120 удара в минута.

През 1877 г. Каролина Клер от Онтарио заболяла от странно психическо разстройство, което й причинявало постоянни видения. Това продължило година и половина. Девойката била толкова изтерзана от непрекъснатите кошмари, че отслабнала с 50 килограма. А след като виденията изчезнали, животът й се превърнал в истински ад. Всички метални предмети, които докоснела, се намагнетизирали. Налагало се да яде с пръсти, защото след употреба вилицата оставала закачена за пръстите й.

Хигиена

В наши дни феноменът на магнетизма на човешкото тяло се проявява често. Повечето от „магнитите на два крака” лепят по себе си ножове и вилици. И както вече казахме, учените правят намеци за лоша хигиена. Други настояват „магнитите” да се разтръскват, защото според тях приборите са налепени по телата им под някакъв ъгъл. Има значение и гладкостта на предмета. Намират се и мошеници, които в името на известността обработват предметите или собствената си кожа със специален разтвор, така че нещата да лепнат по тях. Ефектът трае колкото за няколко снимки. Или за кратко представление, за което, както може да се предположи, се събират пари. Това им е лошото на фокусниците - винаги ги подозират, че правят някакви трикове. С магнитните хора - същата работа.

Батерия 

За Игор Свалов от град Ревда (Свердловска област, Русия) нещата не изглеждат толкова прости. Той попаднал в страшна авария и изпаднал в клинична смърт. Когато се събудил, с изненада установил, че е придобил способности, които никак не го кефят. По тялото му започнали да се лепят всевъзможни неща - от пластмаса до книги. Но пък искрено се зарадвал, когато установил, че може да зарежда телефона си само като го долепи до кожата си. Разбрал го по време на риболов. Тръгнал да звъни на жена си и установил, че батерията е паднала, а е забравил зарядното у дома. Докато разсъждавал какъв ли скандал ще му спретне жена му и дали няма да го заподозре, че е кръшнал, батерията на телефона се активирала. Оттогава почти не му се налага да се замисля къде е зарядното. Възнамерява да изпробва и дали номерът става с акумулатора на автомобила.

На поляка Мирослав Магола обаче му се налага да отбива непрекъснато обвинения, че не е шарлатанин. Много хора се съмняват, че капаците на тенджери се закрепват просто така за кожата му. Въпреки това той се представя за Човека магнит и нехае за хорското мнение.

13-годишната Инга от Беларус се забавлява истински. Магнетичните й свойства вървят в комплект и с друга дарба - може да хипнотизира хората и да ги кара да вършат нелепи неща. Например да започнат да се поклащат като зомбита или да вървят заднишком. Когато не върши лудории, и тя като Насиба помага на другите - с няколко маха на ръцете ликвидира мигрена и болки в ставите. Това понякога е досадно. Докато връстниците й си играят на улицата, на нея й се налага да се проявява като лечителка. А и околните я гледат особено. Където и да отиде, всички погледи са вперени в нея. Липсват й моментите, в които на човек му се иска да е анонимен и незабележим.

За и против

Етера Орутунян от Анапа (Краснодарски край, Русия) e от онези, които смятат способностите си за наказание. Тя не може да носи по себе си никакви украшения. Накитите се нажежават и се превръщат по нея в релефни татуировки. Етера казва, че няма никаква полза да си Човек магнит. Никак не й се нрави мисълта да се друса като ненормална, за да се отърве от телевизионното дистанционно, което упорито й се е прикачило.

Насиба Расулова от Узбекистан, напротив, е склонна да експериментира. Прочела във вестника, че има такива хора и решила да пробва. То пък взело, че се получило. Започнала с приборите за хранене, преминала на пластмасови и дървени предмети. И от опит на опит установила, че има и лечителски възможности. Например като разпери ръце, премахва главоболието на човека насреща. Първият й пациент бил собственият й брат, който претърпял травма във физкултурния салон. Насиба само прокарала длан по гърба му и той тутакси се оправил. С три сеанса отървала и баща си от бъбречните кризи. А след това започнала да приема и външни пациенти.

Коментари

Новини Варна