IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
13:00 | 26 май 2023
Обновен: 19:38 | 24 април 2024

Папата благослови малкия Пепи от град Левски

Второкласникът спечели високата чест да бъде приет от Франциск с рисунка, заклеймяваща цигарите

По материала работи: Ставри Таргов
Папата благослови малкия Пепи от град Левски

Навръх 24 май и преди да приеме българската делегация начело с парламентарния шеф Росен Желязков папа Франциск стисна ръчичката на второкласника Петър Винанчев от град Левски.

Срещата на Светия отец с деветгодишното момче се състоя в края на традиционната обща ауденция в сряда на площад Свети Петър. След като поздрави Петьо и размени няколко думи с него чрез преводач, главата на Римокатолическата църква благослови малкия ни сънародник и му пожела да бъде старателен ученик и добър син на родители и родина.

Второкласникът Петър или Пепи, както го наричат всички в Левски, спечели високата чест да бъде приет от папата с рисунка, заклеймяваща цигарите. С творбата си детето участва в организирания от Италианската национална асоциация за борба с раковите заболявания (АНВОЛТ) международен конкурс на тема “На борба срещу тютюнопушенето”. Заедно с него папата благослови и победителите във вече 30-годишното начинание от Италия и Румъния - единайсетгодишните Марта от Триест и Ирина от Брашов.

Според вицепрезидентката на АНВОЛТ и организатор на конкурса Луминица Андрееску рисунката на Пепи убедила журито да му бъда присъдена голямата награда - петдневна екскурзия с един родител в Рим и среща с папа Франциск, със силното си и съвсем простичко послание: живот, “рамкиран” от цигарите, е неприятен и нездрав, докато този, “рамкиран” от хубавите неща в природата, е светъл и радостен, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна