IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
17:00 | 2 юни 2023
Обновен: 02:09 | 28 март 2024

Как да изберем подходящи и безопасни детски стоки за игра навън?

Полезни съвети от "Ние, потребителите"

По материала работи: Ставри Таргов
Как да изберем подходящи и безопасни детски стоки за игра навън?

Габриела Руменова

„Отговорността за безопасността на детските стоки е на производителя. Проектирането и изработването им трябва стриктно да изпълняват разпоредбите на съответните директиви, стандарти и регламенти за безопасност, а преди пускането им на пазара следва да бъде извършена оценка на съответствието.“

Това каза по БНТ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в началото на лятната ваканция и в помощ на родителите, на които им предстои да изберат за своите деца велосипеди, ролери, скейтборди и тротинетки и др.

Важно при избора е да се съобразят възрастта, височината и теглото на детето, както и да се следи за информация за производителя, за знака CE и стандарта за безопасност, за инструкции за употреба и поддръжка, препоръча тя.

При тротинетките и скейтбордите трябва да се обръща внимание на дъската – ръбовете да са заоблени, повърхността да е грапава, за да не се плъзгат краката на детето по нея. Колелцата да са достатъчно надеждно закрепени за корпуса и да не се износват бързо, ако са от пластмаса. В противен случай се създават предпоставки за преобръщане.

Ако пък колелата са прекалено малки, може да заседнат в пукнатини на асфалта, обърна внимание Руменова и добави, че заради такива рискове подобни модели са забранявани в ЕС.

„За ховърбордите трябва да се провери доколко надеждно са захванати двете отделни части на дъската и как се движат, за да не се създават предпоставки за усукване, което пък да доведе до залитане и падане на детето“, посочи още тя.

Експертът обясни, че изборът на велосипеда е според възрастта и височината на детето – от тях зависи размерът му, който се измерва в инчове. За деца до 5-годишна възраст се препоръчва 12 инча, а за всяка следваща година - с по два плюс. При сгъваемите модели рамката не трябва да засяга меките части.

Веригата и верижните колела трябва да бъдат обезопасени с кутия, за да не захванат дрехата на детето или да не го наранят. 

„Освен да изберем безопасно средство за придвижване, трябва да съобразим и дрехите – да нямат връзки или пък дрехите да са по-голям размер и да се закачат, детето да загуби равновесие или да се стресне и да падне“, обясни Габриела Руменова.

Тя се присъедини към препоръките и на други експерти да се ползват каски, налакътници и наколенки, които също да се избират внимателно. „При каските е добре да има мека част, която е между главата и самата каска, за да не се получават наранявания. Закопчаващият механизъм да е надежден и да не се откопчава сам, каската да падне или да се наклони и детето да загуби видимост“, даде примери тя.

За всички тези стоки има изискване не само по отношение на конструкцията, но и да не съдържат вредни вещества – завишено съдържание на олово, фталати и др.

В регистъра на Safety Gate потребителите могат да се информират за всички забранени продукти, за да не закупят такъв, както и да се запознаят с причините за тази забрана, които пък насочват към предпоставките за рисковете.

Тя уточни, че забраняваните заради различни рискове изделия най-често не покриват по-високите изисквания на територията на Общността, тъй като са произведени в трети страни.

„Ние, потребителите“

Коментари

Новини Варна