Варна
fallback
Живот
15:28 | 11 юни 2015
Обновен: 10:40 | 6 май 2024

Кръстосването на краката повишава кръвното

Навикът може да предразположи към варикоза и тромбообразуване

По материала работи: Златина Добрева

Кръстосването на краката може да ни „докара“ високо кръвно, информират учени чрез сп. Blood Pressure Monitoring.  Многократното упражняване на този навик през деня повишава систолното кръвно налягане със 7%, а диастолното - с 2%. При кръстосване на краката се получава задържане на кръвообращението и натрупване на течности в долната им половина. Съчетан с продължително обездвижване, навикът може да предразположи към варикоза и тромбообразуване. Ето защо е добре да не задържаме краката си един върху друг за повече от 10 – 15 минути. Споменатите рискове могат да се избегнат с раздвижване на всеки половин час.

При изправен стоеж по-здравословно е да избягваме поставянето на краката си опънати и прибрани един до друг или кръстосани при коленете, тъй като това натоварва ставите. При тази поза се отнема възможността да се активизират и укрепнат мускулите в краката, основно които поддържат коленете. За да нямаме оплаквания от стави за дълго, ортопедите препоръчват при изправено положение леко да присвиваме коленете.

Отпуснатите рамене пък ни правят непохватни в буквалния смисъл. Затова е добре да тренираме правилна стойка. Свитите рамене, извитият гръб създават напрежение в тялото, вследствие на което през втората половина на деня е възможно да се появят болки в раменете, врата, гърба.

Лошата стойка впоследствие може да навреди на пълноценното функциониране на органите в гръдния кош заради притискането им, което се получава. Освен че по принцип липсва естетика на силуета при отпуснат гръб, се добавя още един съществен негатив – мускулите в тялото се развиват несиметрично, небалансирано, което допълнително усложнява проблема.

За да избегнете сходен проблем, избягвайте да носите и чантата си, особено ако е тежка, всеки път на едно и също рамо. Понякога неприятните хронични болки, които изпитваме в ръка, плешка, врат, не се дължат на друго, а на извършването на еднотипни механични и повторяеми действия във всекидневието, при които се напрягат само едната половина на тялото или само единият крайник.

 

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback