IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
13:00 | 29 ноември 2023
Обновен: 12:38 | 27 април 2024

Габриела Руменова: Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Така ще се спасите от измами

По материала работи: Ставри Таргов
Габриела Руменова: Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Когато планираме резервация за празниците, трябва много внимателно да огледаме всеки детайл в офертите и да проследим как той е пренесен в договора и във ваучерите, които ще ни бъдат издадени за предплатените услуги.

Това каза по bTV радио създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с резервациите за предстоящите 8 декември, Коледа и Нова година.

Тя припомни, че при ползване на услугите на туроператор е важно да проверим на сайта на Министерство на туризма дали е регистриран и дали има валидна застраховка „Професионална отговорност“, защото тя ще помогне на туристите да си решат много проблеми, включително при фалит на оператора.

При директно запазване в мястото за настаняване също трябва да направим проверки – дали то е категоризирано, както какъв вид обект – хотел, семеен хотел, къща за гости и пр., с колко звезди и т.н.

Руменова обясни, че при предоставяне на некачествена туристическа услуга потребителят се обръща първо към търговеца, на когото е заплатил. Ако е ползвал агенция – към нея, ако директно е резервирал – към мястото за настаняване.

„Моят съвет е следният: след като става дума за туристическа услуга, особено когато говорим за празниците, това са буквално един-два-три дни, в които ще бъдем там, първо да бъде използван телефонът, който е посочен за контакт, за да може по-бързо да се задвижи случаят и да се предприемат мерки за отстраняването на проблема.

Но след това да се подаде и писмена жалба, защото само така ще има категорична следа, че е възникнал някакъв проблем, че ние сме реагирали, уведомили търговеца и съответно чакаме неговата реакция“, препоръча експертът.

Тя добави, че търговецът няма право да забавя приемането на сигнала или да прави уговорки с клиента да подаде жалбата си, когато се завърне в дома си и посети офиса на агенцията.

„Хората трябва да настояват тяхната рекламация да бъде приета незабавно. Защото има случаи в практиката, в които търговци се опитват да отлагат приемането на жалба, като ограничават начините, по които туристите могат да предявят своето оплакване.

Казват например, сега ще направим каквото можем, но в крайна сметка вие си подайте жалбата, когато се върнете.“, обясни още Габриела Руменова.

Тя даде съвети относно офертите за къщи за гости в платформи за безплатни обяви: „Има такива случаи, обикновено зад тях стоят лица, които искат да злоупотребят с доверието на потребителите и с желанието им да открият достъпно за тях място, където да посрещнат празниците със своите близки.

Предлагат настаняване в такива къщи, но целта е изобщо такова настаняване да не се случи и в аванс, в много случаи на ръка да се вземат парите на хората и изобщо след това да не може да бъде осъществена връзка между потребителя и това лице, не бих го нарекла нито хотелиер, нито търговец.

Всичко, което се случва на този принцип, е по-скоро в категорията измама. Трябва да се доверяваме само на лицензирани представители, на търговци, които могат да бъдат проверени в търговския регистър и на лица, които са поне туристически агенти, ако не туроператори“, допълни Руменова.  

„Ние, потребителите“

Коментари

Новини Варна