IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
10:50 | 15 юли 2015
Обновен: 23:38 | 4 май 2024

Една легенда оживява

Крепостта „Цари Мали град” край самоковското село Белчин

По материала работи: Златина Добрева
Една легенда оживява

Самоковското село Белчин е добре известно с минералните си води. Но преди две години стана още по-известно със своя уникален исторически комплекс - реставрирана крепост от IV - V в. и църква от ХVII в. Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове стояли скътани късчета от древно познание и драматични събития; свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места. През 2013 г. на хълма започва да кипи усилено строителство, невиждано и по времето на император Юстиниян, при чието управление за последен път е извършено възстановяване на укреплението. С над 5 и половина млн. лв. европейски средства община Самоков реставрира крепостта, чието античното име, за съжаление, е неизвестно. Днес я наричат Цари Мали град, защото с площта си от почти 10 дка не отстъпва на Царевец.

Преди да посетим крепостта, попадаме в компанията на любител археолог, който ни разказва интересна история. Още от стари времена се носят легенди за голямо старинно селище, известно като Цари Мали град, което се предполага, че означава "Малък Цариград". Това напомняло на жителите за Цариград и до ден днешен те вярват, че това е старото име на с. Белчин. Местните хора и полицията от години се мъчат да спрат иманярски набези на хълма Свети Спас. През 2007 г., провокирани от разказите на любителите археолози и иманярския интерес, група археолози започват проучване на обекта. Още в началото на масовите разкопки учените откриват артефакти, доказващи съществуването на древен римски град на това място.

Римската империя е оставила траен отпечатък по тези земи.
Разкрити са основите на величествена крепост и три храма, градени през вековете един върху друг. Според разкази на археолога, ръководил проучванията, Веселин Хаджиангелов, укрепването на хълма над Белчин започва през III в. От 285 г. селището попада в границите на римската провинция Вътрешна Дакия със столица Сердика по времето на императора реформатор Диоклециан.

Следва период на динамични промени в икономическо, религиозно и политическо отношение, миграционен процес през IV - VI в., назован Велико преселение на народите, променил политическата карта на Европа. Период на политическа нестабилност, на опустошителни военни набези, което налага изграждането на сигурна защита на местното население с масивна крепостна стена.

Още в началото, преди човек да се докосне до обекта „Цари Мали град”, атмосферата напомня за нещо сякаш „небългарско”, нещо „западно”. „Асансьорът” – съоръжението, което отвежда до тази изключителна забележителност, напомня за подобни обекти в Аржентина, САЩ, Испания и на други места по света, човек сякаш не е в България. Странно е усещането, защото хем си в родината си, хем виждаш нещо, което не си очаквал да видиш именно тук.

Екопътеката, която отвежда до “Цари Мали град” онези, които не искат да ползват „асансьора”, е осеяна с пейки за почивка и покрити беседки за отдих. Тя ни извежда в парка зад крепостта и по въжен мост посетителят може да стигне до стените й.

В историческата гилдия отдавна се водят спорове дали именно по този начин да се възстановяват старите крепости и аули по нашите земи.

Според някои по този начин се подменя историята, защото основите са ясни, но триизмерната архитектура нагоре не е напълно ясна, при положение, че не са запазени изображения, за да видим как са изглеждали тези крепости и кули. От друга страна, невъзстановяването на тези обекти по този начин не ги представя в пълнота, те си остават просто едни основи, както да речем е в старата ни столица Плиска, а и в Преслав. Да, това са наши престолнини, исторически обекти, които са неразделна част от туристическите маршрути, но когато отиде един турист там, той вижда просто едни правоъгълни, квадратни и кръгли основи от камъни, които „шептят” за някаква история, но целта е не просто да „шептят”, а да „крещят”, защото само тогава тези обекти ще станат известни както Акропола в Атина, например.

Крепостта “Цари Мали град” ни отвежда именно във времена, когато този тип строителство е било масово. За да се убедим в това, почти навсякъде в залите са разположени малки музейни експозиции с артефакти, които са намерени или на място, или са донесени, но отразяват същата епоха. Постери и схеми пък ни представят художествени възстановки на онези далечни времена. Дори космическите наблюдения, каквито тук са водени и има дори нещо като миниобсерватория, също са представени художествено, със скици и схеми, така че, човек, който разбира, а и този, който нищо не разбира, да се запознае с начина, по който средновековните хора по нашите земи са наблюдавали звездите и как те са ги виждали. Успяваме почти с техните очи да видим онова далечно средновековно небе, когато то е изглеждало като нещо толкова далечно и непознато.


В част от музейните експозиции могат да се видят и тракийска двуколка, както и стан за създаване на платове. Автентичността на цялото съоръжение е толкова видима, че човек се пренася във времената и за няколко часа може да поживее така, както са живели някога нашите предци. Там са показани и намерените в крепостта ценни златни монети на Юстиниан, бронзови на Гала Плацидия, на Траян, Теодосий, Валент, Валентиниан, Грациан и Максимилиан. Сред находките има и средновековни апликации, фибули от VI в., множество стрели от епохата, известна като тъмните векове.Установява се, че по това време крепостта е била разрушена.

Векове след като хунските и аварските орди разрушават стените й, крепостта получава шанс за нов живот. Сега кулите и част от крепостните стени вече се издигат в пълната си височина. В северозападната кула е разположена музейната експозиция, а североизточната се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стена на крепостта са реставрирани частично.

По време на археологическите проучвания на крепостта е установено, че най-ранните обитатели на обекта са траките (VII - VI в. пр.н.е.), или това е ранно желязната епоха. Открити са множество ями, разпръснати по цялата площ на обекта, в които са открити въглени и фрагменти керамика. Липсата на изявен културен пласт от тази епоха изключват поселищен живот, но не и разгръщането на ямно светилище. Вторият открит период на посещаване на обекта е от III и началото на IV в. Намерени са редица монетни находки, но не и следи от обитаване. Смята се, че в този период е функционирало езическо светилище, намиращо се в северната част на обекта, останки от което можете да видите и днес. Голяма част от това светилище е разрушена при изграждането на раннохристиянската църква в края на IV в. Разкрити са и останките на две раннохристиянски и една средновековна църква. Основите на трите храма се застъпват, което според Веселин Хаджиангелов е доказателство, че в района християнският култ е съществувал без прекъсвания през вековете. С цел да се покаже тази традиция освен консервацията на основите на двата ранни храма е извършена пълна реконструкция на средновековната църква. Тя обаче не е и няма да бъде действаща. Мултимедийна система и фототабла по стените й разказват за историята на християнството в целия самоковски край.

В двора на крепостта, който е оформен като красив парк, са изложени антични бойни машини и доспехите на воините от бурната епоха, когато Цари Мали град е трябвало да отбива нападенията на варварите.

„Цари Мали град” е първият по рода си проект в България, реализиран с европейски средства.
Проектът за създаване на комерсиален културен продукт е разработен изключително професионално и въпреки че предизвиква много дебати в медиите, резултатът е видим.”Цари Мали град” вече е сред водещите туристически атракции у нас. Частичната му реставрация приключи преди около две години, а оттогава над 500 000 души са разгледали възобновените шест бойни кули и средновековния християнски култов комплекс, сочат данни на общината. В момента десетки туроператори са включили обекта в програмите си за чуждестранни туристи. За българските посетители през всички сайтове за колективно пазаруване се оферират разнообразни екскурзии, включващи посещение на “Цари Мали град”, където легендата оживява, а потокът от посетители не спира.

"Една легенда оживява" е мотото както на целия творческия процес за въздигане на този национален паметник на културата, така и на кампанията по публичност на проекта и популяризирането му като атрактивна туристическа дестинация.

„Цари Мали град” е първият по рода си проект в България, реализиран с европейски средства, което първоначално създава много трудности по популяризирането му. Всяка световна туристическа забележителност има своя знакова визия, която да е лесно разпознаваема за милиони хора от различни географски ширини.

Поради факта, че възстановителните работи вървят успоредно с кампанията такава визия на “Цари Мали град” липсваше до самото му откриване – проблем, който екипът решава със създаването на ясна и детайлна визуализация на обекта. Това позволява старта на кампанията месеци преди завършването на комплекса.

Използвани са статична визуализация и кратък видеоклип, които привличат вниманието на медиите и създават информираност и очаквания сред потенциалните посетители, а “Цари Мали град” става ясно разпознаваем месеци преди да отвори врати.
 
Комуникационната кампания стартира година по-рано под мотото „Една легенда оживява” и включва рекламни карета в туристически списания, статии и интервюта в национални и регионални вестници, радио кампания, външна реклама в София и Самоков, онлайн активности, двуезични листовки и брошури, създаване на локална информационна система и изработка на монети с гравюри на крепостта.

Проектът вдъхновява две книги, които могат да бъдат закупени на място в крепостта. “Цари Мали град” отваря врати за посетители на 28 юни 2013 г. – само една година след началото на реставрацията. Само през следващите два дни крепостта посреща 5000 души с множество събития и концерти. Кадри от откриването са използвани за създаването на кратък филм за популяризиране на “Цари Мали град” през следващите месеци, когато крепостта е посетена от над 150 000 посетители. Това е пет пъти повече от планирания общ брой посетители за цялата първа година, а популяризирането на реставрираната крепост "Цари Мали град" грабна световен приз - първото място на наградите Golden World Awards на Международната PR асоциация (IPRA). Проектът бе отличен от международно жури в категорията „Пътуване и туризъм" и е единственият от България с награда във форума.

Още много награди спечели община Самоков за своеобразното чудо – комплексът “Цари Mали град” край Белчин, а през ноември 2013 г. той стана победител и в националния конкурс „Чудесата на България”.

Коментари

Новини Варна