IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
21:28 | 21 септември 2015
Обновен: 05:16 | 6 май 2024

10 причини за ранната смърт при жените

Затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане са част от тях

По материала работи: Слав Велев
10 причини за ранната смърт при жените

Специалисти от Института за изследване и оценка на здравето проведоха мащабно изследване в 188 страни, за да определят главните причини за смъртността в света. Експериментът продължил почти 25 години – от 1990 г. до 2013 г. В резултат специалистите изброяват 79 рискови фактора за по-ранна смъртност, предава „Комсомолская правда”, цитиран от fbr.bg.
 

Впоследствие учените съставили отделна градация – причини на смъртността като цяло в света, отделни рискови фактори при младите, както и главните причини, които водят до смърт при жените. В последния случай се изброяват 10 причини, една от които е замърсяване на атмосферата с твърди частици и битовото замърсяване от изгаряне на твърди горива.
 

Ето кои са и другите девет причини за смъртността при жените:

-  високо кръвно налягане (хипертония)
-  висок индекс на телесни мазнини, т.е. затлъстяване
-  повишено съдържание на захар в кръвта – диабет
-  повишаване на съдържанието на натрий в организма, т.е. прекомерна употреба на сол
-  диета с ниско съдържание на плодове и полезни вещества (витамини и минерали). И въобще неправилно хранене.
-  тютюнопушене
-  висок холестерол
-  живот или често пребиваване на територии със замърсена атмосфера.
-  сърдечно-съдова недостатъчност
 

Внезапният инфаркт на миокарда за жалост е от главните причини за смъртността на мъжете между 45 и 55 години. Сърдечните удари са втората причина за ранна смъртност при мъжете след прекомерната употреба на алкохол.
 

Оказва се, че жените в тази възраст понасят сърдечните удари много по-тежко. Кардиолози от Школата по медицина към университета в Атланта, под ръководството на Виола Вакарино, анализирали смъртността в болница на 126 172 мъже и жени.
 

Резултатите показали, че рискът от смърт през първите няколко часа и денонощия след масивен инфаркт при жените в млада и средна възраст е с 68% по-висок от този при мъжете на същата възраст.
 

Специалисти от униврситетската болница в Бирмингам и Университетския колеж в Лондон изясниха в кои дни пациентите в болниците умират най-често и кога рискът от смърт е по-нисък. Резултатите показали, че в петък, събота, неделя и понеделник рискът е най-голям.
 

Не е трудно да се досетим защо. В тези дни в болниците работят по-малко медици. Освен това в много клиники така наречените „допълнителни изследвания” и „спомагателни услуги” не се предоставят. Заради това в понеделник лекарите имат твърде много работа, медиците на успяват да я свършат и възникват обърквания. Не случайно казват, е понеделник е най-тежкият ден от седмицата.

 

Коментари

Новини Варна