IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:23 | 23 септември 2015
Обновен: 20:24 | 1 май 2024

Рецепта на деня: Тутманик

Перфектната закуска

По материала работи: Златина Добрева
Рецепта на деня: Тутманик

Необходими продукти:
500 грама брашно
5 грама сол
155 грама прясно мляко
10 грама мая
200 грама масло

За плънката:
150-160 грама сирене
40 грама яйца (това е 1 средно голямо яйце)

Начин на приготвяне:
Когато ползвате рецепти за тесто (като тази), в които е дадено точното количество на продуктите винаги можете да се възползвате от възможността машината за тесто да замеси тестото и да се погрижи за втасването му вместо вас. Най- напред се подготвя закваската. В купа се смесват с топлото прясно мляко маята, солта и малко от брашното – колкото да се получи кашичка. Съдът се покрива с домакинско фолио и кърпа и се оставя на топло да шупне. Когато маята втаса към нея се прибавят останалото брашно и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса. Когато тестото втаса се омесва отново върху кухненският плот с част от разтопеното масло и се разделя на 5 части.

За машината за хляб сложете закваската, брашното и около 50 грама от разстопеното масло в контейнера и я оставете да замеси и втаса тестото. Когато машината приключи работа поизмесвате тестото върху кухненския плот с още около 50 грaма от маслото – т.е. половината масло (100 грама) вкарвате в тестото, а другата половина остава за заливане на тутманика.

Пригответе си плънката: сиренето се натрошава с вилица и се смесва с яйцето. Разтеглят се 5 листа и се подреждат в намазнена тава (30 х 24 см) като всяка се ръси (намазва) с плънката от натрошеното сирене разбъркано с яйцето. Нарязва се на квадрати (или както ви е удобно). Залива се с останалото масло, покрива се с чист найлон и малко одеяло (или нещо друго, което да му държи топло) и се оставя да втаса (да удвои обема си). Пече се в предварително затоплена фурна на 200-220ºС. Когато се изпече може да се покрие за 10-ина минути с домакинска кърпа. Прекрасен става този тутманик – мекичък, и вкусен! Може като го извадите от тавата да го нарежете на по-малки парченца! И когато изстине продължава да бъде вкусен и мекичък!

 

Коментари

Новини Варна