Червените боровинки са отличен източник на витамин C, фибри и витамин Е. Витамин C е естествен антиоксидант, който може да предотврати някои увреждания отстрана на свободните радикали, повишава се и резистентността на организма срещу инфекциозните агенти. Според изследователи от Университета в Кентъки, САЩ, повишеният прием на фибри се свързва със значително намален риск от развитие на коронарна болест на сърцето, инсулт, хипертония, диабет, затлъстяване и някои стомашно-чревни нарушения. Високият прием на фибри е полезен и за понижаване нивата на холестерола, подобрява се и инсулиновата чувствителност.
Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който участва във функцията на имунитета, която може да предотврати или забави развитието на хронични заболявания, свързани със свободните радикали. Червените плодове съдържат и витамин К, магнезий и голямо разнообразие от полифеноли – естествени растителни вещества, които подпомагат организма в борбата му с вредните свободни радикали. Те имат противовъзпалителни и противоракови свойства.
Червените боровинки са храна, популярна със своите ползи по отношение на предотвратяване на инфекциите на пикочните пътища, особено сред тези, при които има такива рецидиви. Високите нива на проантоцианидини в червените боровинки намалява задържането на определени бактерии в стените на пикочните пътища, което се бори с инфекциите.
Според някои данни полифенолите, които се съдържат в червените боровинки, могат да намалят риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Причината е, че понижават нивата на кръвното налягане, благодарение на противовъзпалителните си свойства. В данни от проучвания се посочва, че тези плодове са полезни и за забавяне растежа на туморите. Имат и положителни ефекти срещу онкологични заболявания на простатата, черния дроб, гърдата, яйчниците и дебелото черво.
Коментари