Варна 12°
fallback
Живот
22:34 | 27 ноември 2015
Обновен: 15:30 | 28 април 2024

Формата на бедрата показва риска от диабет

За жените с по-тънки бедра е по-вероятно да получат коварната диагноза

По материала работи: Слав Велев

Формата на тялото при жените може да покаже завишен риск от диабет тип 2, твърдят щатски учени, цитирани от puls.bg. Така например при дамите с „крушовидна“ осанка опасността от захарна болест е по-малка, съобщават изследователите в проучване, представено по време на годишната среща на Американското дружество по човешка генетика в Балтимор.

  Същевременно специалистите предупреждават, че за жените с по-тънки бедра е по-вероятно да получат коварната диагноза.  

Оказва се, че генетичен вариант в близост до ген KLF14 регулира стотиците гени, които „решават“ как и къде да се съхраняват мазнините в женското тяло. Генът KLF14 кодира протеин, който регулира експресията на други гени в мастната тъкан.  

Така представителките на нежния пол с този вариант, които имат повече мазнини в бедрата, са по-защитени от диабет, обяснява водещият автор на изследването д-р Керън Смол.  

По нейните думи жените наследяват този код от майките си.

Открията дават важен поглед върху превенцията на превръщата се в глобална епидемия захарна болест. Учените се надяват, че в един момент тези факти ще им помогнат при разработването на нови терапии срещу диабета и за своевременното му откриване на първо място.  

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните. Най-често срещаните симптоми са често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми, се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет.

 

 

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback