Колкото по-препечено – толкова по-вредно

Прегорелите храни съдържат повече канцерогенен химикал

Колкото по-препечено – толкова по-вредно

Британската Агенция по хранителни стандарти призова хората да не препичат много картофите и филийките хляб, защото колкото по-хрускави и тъмни са те, толкова повече канцерогенен акриламид съдържат, съобщи в. „Дейли телеграф“.

 

Печените картофи и чипсът трябва да се готвят само до светлозлатист цвят. Филийките трябва да се препичат до „най-светлия приемлив цвят“.

 

Учени измериха количеството акриламид в домашно печени картофи, чипс и препечени филийки. Те установиха, че канцерогенният химикал варира много в зависимост от продължителността на печенето. Най-дълго готвеният чипс съдържа 1052 микрограма акриламид на килограм – 50 пъти повече, отколкото този с най-ниски дози.

 

Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма акриламид на килограм – 80 пъти повече, отколкото в най-бледата партида. Същото е вярно и за препечените филийки. Най-бледите съдържат само 9 микрограма на килограм, а прегорелите – 167 микрограма – почти 19 пъти повече.

Акриламидът, който е доказан канцероген, се образува от реакция между аминокиселините, захарите и водата в картофите и хляба при температура над 120 градуса. Специалистите все още не могат да определят какво е безопасното ниво акриламид. За водата в ЕС е прието ограничение от 0,1 микрограма на литър. Това количество е много по-ниско от съдържащото се в печените храни и кафето./ tialoto.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата