Варна °
fallback
Живот
08:43 | 6 декември 2015
Обновен: 00:58 | 29 май 2025

Никулденска трапеза

Традицията повелява днес да се яде пълнен шаран

По материала работи: Златина Добрева

Днес почитаме Свети Николай. Той е патрон на рибарите и мореплавателите и господар на водната шир. Традицията повелява на днешния ден да се яде риба.

 

Обикновено се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е слуга на Свети Николай. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

 

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от "зли очи" и уроки.

 

Пълнен шаран

Необходими продукти: 1 кг шаран 200 г ориз 3 глави лук 50 г орехи 50 г стафиди щипка черен пипер сол 4 с.л. олио 1 к.ч. вода щипка мащерка магданоз

 

Начин на приготвяне: Стафидите се накисват във вряла вода. През това време 1/3 от лука се нарязва на ситно и се задушава с олиото. Добавя се и оризът и се пържи, докато стане кристален. Добавят се подправките и водата. Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените стафиди и натрошените орехи.

Почистеният добре шаран се пълни с плънката и се зашива със здрав конец. Поставя се в тавичка, а остатъкът от плънката се нарежда около него. Поръсва се с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се пече около около час на 180 градуса. След това фолиото се отстранява и печенето продължава още половин час.

 

В случай, че не ви се занимава да пълните шарана, можете просто да си го изпържите или да го сготвите на супа.

 

Рибена чорба

Необходими продукти: шаран лук моркови целина домати магданоз мащерка девесил черен пипер сол

 

Начин на приготвяне: Във вряща подсолена вода се пускат лукът, морковите, целината, доматите. Малко преди да се сварят, се слага рибата, нарязана на кубчета. Добавят се и подправките. Преди сервиране супата се поръсва с магданоз.

 

Да Ви е сладко!

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback