IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:24 | 17 декември 2015
Обновен: 22:49 | 29 април 2025

Содена питка за Данаилов ден

Рецепта на деня, според традицията за празника

По материала работи: Слав Велев
Содена питка за Данаилов ден

По традиция в деня на Свети пророк Данаил празнуват жените, които имат малки деца или скоро ще раждат. Те месят питки, които раздават на близки и съседи, за да е плодовита годината. 

 

Необходимите продукти за содена питка:

1. 2 ½ чаени чаши брашно
2. 1 чаена лъжица сода за хляб
3. 1 чавна лъжица сол
4. 1 чаена лъжица мед
5. 1 ⅓ чаена чаша газирана вода
6. 50 грама семена

 

Необходимо време за приготвяне:
10 минути подготовка
40 минути печене

 

Начин на приготвяне:


Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.


Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто.


Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

 

 

 

Коментари

Новини Варна