Необходими продукти:
350 г боб, може да бъде и от консерва, тогава не се налага да се кисне или да се изхвърля първата вода при варенето 250 г леща 1 голяма глава лук 8 скилидки чесън 2 моркова чаена лъжичка червен пипер 5 сухи чушки, предварително накиснати във вода 1 люта чушка 1/2 ч.л. джоджен 50 мл олио 100 г пасирани домати малко парче целина
Начин на приготвяне: Бобът се накисва от вечерта във вода. На другия ден се изплаква и се слага да се вари. Първата вода се изхвърля, съветва az-jenata. След това се налива нова вода към него и се слага да се вари заедно с нарязаните моркови, целина и лук. Готви се на тих огън. Когато бобът е наполовина готов се добавят лещата, чушките, олиото, червеният пипер и чесънът. Десет минути преди да махнете ястието от котлона може да овкусите с джоджен и домати.