Около Коледа обикновено се отпускаме и започваме да си угаждаме дори прекалено. Консумацията на някои характерни храни може да доведе до неприятно подуване и разтягане на стомаха.
Експерти дават съвет как да избегнем тези проблеми около празничната трапеза...
Да не прекаляваме с лука
Известно е, че консумацията на лук може да причини подуване на корема. Причината се дължи на съдържанието на ферментиращи вещества, познати като фруктани.
Консумацията на въглехидратите също трябва да се съблюдава
Следва да сме внимателни и с въглехидратните храни като макаронените изделия, ориз и картофи, които се сервират студени или претоплени. Когато са охладени и прегрети, те формират т. нар. „устойчиво нишесте“, което преминава неусвоено в червата. Това може да доведе до образуване на газове.
Да стоим надалеч от „хляба“ от супермаркета
Консумацията на храни като франзели, хлебчета, пица и кроасани също може да доведе до поява на неприятния проблем. Препоръчително е да се придържаме към обикновения хляб. Ако той е и домашно приготвен – толкова по-добре.
Да избягваме прекомерните количества фруктоза
Макар да имат редица ползи за здравето, ябълките, крушите и мангото в частност съдържат големи количества фруктоза, в сравнение с глюкозата. Това може да доведе до подуване и други проблеми, касаещи храносмилането, най-вече сред хората, които имат по-чувствителна храносмилателна система.
Да се храним по-малко и по-често
Малките, но редовни хранения натоварват червата в по-малка степен, което намалява риска от подуване на корема, свързано с нарушено храносмилане.
Цитрусови плодове и ядки
Може да изстискаме лимонов сок върху пуешкото месо. Сокът на този плод помага за разграждането на протеина. Препоръчително е също така да се повиши приемът на магнезий. Той се намера в бананите, бразилския орех, бадемите, както и листните зеленчуци.
puls.bg
Коментари