Продукти:
2 супени лъжици ситно нарязан див лук
1 чаша прясно мляко (може и бадемово)
2 кг картофи, нарязани на кубове или четвъртини
3 супени лъжици зехтин екстра върджин
4 големи скилидки чесън, обелени
1 и ½ чаени лъжици сол
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Запечете чесъна в тавичка върху фолио, поръсен с една лъжица зехтин. Нека се пече около 20 минути, или докато омекне.
През това време сложете картофите в голяма тенджера. Покрийте ги с вода и оставете да заври. След като това стане, намалете огъня и оставете да къкри, докато картофите се сварят напълно. Прецедете и върнете картофите в тенджерата.
Добавете печения чесън, заедно с образувалия се сок, бадемовото/кравето мляко, останалите 2 лъжици зехтин, солта. Намачкайте картофите с решетъчна лъжица, докато сместа стане гладка.
Добавете дивия лук и с дървена лъжица разбъркайте сместа леко и бавно. Ако е необходимо добавете сол на вкус. Украсете с още малко див лук отгоре и стръкче копър. Сервирайте в подходящ съд.
az-jenata.bg
Коментари