За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, мед, жито, орехи, ошав.
Около огъня пък се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.
Пълнен петел - РЕЦЕПТА
Необходими Продукти
петел - 1 бр., магданоз - 4 броя корени (120 г), моркови - 3 броя (200 г), целина - около 100 г глава., хляб - 2 филии (150 г) стар, бабек - 200 г., чесън - 4 - 5 скилидки, масло - 100 г., брашно - към 20 г., черен пипер, лимонтузу, магданоз, сол - на вкус
Приготвяне на пълнен петел
Предварително добре почистения петел заедно с дреболиите му, зърна черен пипер, почистените моркови, целина сварете в тенджера под налягане или в обикновена тенджера с вода.
Извадете всичко от бульона. Нарежете ситно дреболиите и зеленчуците. Разбъркайте ги със ситно нарязания бабек, предварително натопения във вода и отцеден хляб, ситно накълцания магданоз, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус.
Напълнете петела с плънката и го зашийте. Сложете го в намаслена тава и го намажете с масло отвсякъде. Пъхнете да се изпече в умерено загряна фурна, като от време на време го поливате с бульона и го мажете с масло.
Поднесете домашно пълнения петел със сос, приготвен от маслото, брашното - запържени и разредени с бульона. Сосът се овкусява с лимонтузу, сол и черен пипер на вкус.
Коментари